Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 11
 Görüntüleme 27
 İndirme 2
Modern Blok Şifreleme Algoritmaları
2015
Dergi:  
İstanbul Aydın Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi
Yazar:  
Özet:

Günümüzde duyulan en büyük ihtiyaçlardan birisi “bilginin doğru ve güvenli bir şekilde saklanıp, gerektiği yer ve zamanda ilgili kişiler tarafından” kullanılmasıdır. Bu kapsamda karşımıza “Kripto” yani “Şifreleme” çıkmaktadır. Şifreleme en eski tarihten beri kullanılan bir sistemdir. Tarihte şifrelemeyi ilk kullanan bilinen kaynaklarda Sezar’dır. Şifreleme; verinin, bilginin her şartta istenilen kişilere verinin güvenli bir şekilde iletilmesi için kullanılmaktadır. Şifreleme işlemi yaparken kullandığımız temel algoritmalar ise kriptosistemi oluşturur ki, bu algoritmalar kriptosistemin temel yapı taşlarıdır. Bu kullanılan algoritmalar ise; anahtar, şifreleme algoritması, şifreli metin ve açık metinden oluşmaktadır. Gelişen teknoloji ile birlikte kullanılan modern şifreleme algoritmaları üç gruba ayrılmaktadır. Bunlardan birincisi, blok şifreleme algoritmalarının da içinde bulunduğu simetrik şifreleme algoritmalarıdır. Bu grup algoritmalar şifrelemede ve şifre çözmede (deşifreleme) aynı anahtar kullanılır. Bu kullanılan anahtara ise “gizli anahtar “ denir. Şifreleme algoritmalarının ikincisi karma şifreleme algoritmaları ve üçüncüsü ise üçüncüsü ise asimetrik şifreleme algoritmalarıdır. Asimetrik şifreleme algoritması da simetrik algoritmalar gibi “gizli anahtar” kullanırken deşifreleme için ise açık anahtar kullanmaktadır. Bu saydığımız şifreleme algoritmaları özellikle de modern blok şifreleme algoritmaları, günümüzde kullanılan kriptografide başrol görevi üstlenmektedir. Kullanılan blok şifreler güvenlik açısından düşünüldüğünde çok önemli bir ölçüttür. Sizlere sunulan bu çalışmada AES (Advenced Encryption Standard, Gelişmiş Şifreleme Standartı), DES (Data Encryption Standard, Veri Şifreleme Standartı) ve 3DES algoritmalarını inceleyerek bilgi sunulmuştur.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler










İstanbul Aydın Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi

Alan :   Eğitim Bilimleri; Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 329
Atıf : 1.065
İstanbul Aydın Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi