Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 4
 Görüntüleme 53
 İndirme 13
Vergi okuryazarlık düzeyinin belirlenmesine yönelik bir araştırma: Salihli Belediyesi örneği
2020
Dergi:  
Ömer Halisdemir Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi
Yazar:  
Özet:

Kamu harcamalarının temel finansman kaynağı vergi gelirleridir. Vergi gelirlerinin artışı ise vatandaşların vergiye karşı tutum ve davranışları ile doğrudan ilişkilidir. Mükelleflerin tutum ve davranışlarını şekillendiren önemli bir faktör ise vergi okuryazarlığıdır. Vergi okuryazarlığı, mükelleflerin vergileme süreci hakkında bilgi sahibi olması olarak kısaca açıklanabilir. Her ne kadar literatürde finansal okuryazarlık ön planda olsa da vergi okuryazarlığı, vergi odaklı finansal bilgi ve becerilere sahip olmak şeklinde finansal okuryazarlık kavramının farklı bir boyutunu ortaya koymaktadır. Vergi okuryazarlık düzeyinin artışı ise vergiye uyum sürecini pozitif yönde etkilerken vergi bilinci ile vergi kültürünün de gelişmesine olanak sağlayarak vergi gelirlerini artırıcı bir etki yapmaktadır. Çalışmada Manisa Salihli Belediyesi çalışanlarının (memur, işçi ve sözleşmeli personel) vergi okuryazarlık düzeyine yönelik bir araştırma yapılmıştır. Bu araştırmanın diğer çalışmalardan farklılaştığı nokta ise gelir elde eden ve vergileme sürecinde aktif yer alan kişilerle örnek kütlesinin oluşturulmasıdır. Analiz bulgularına göre; katılımcıların orta seviyede vergi okuryazarlık düzeyine sahip olduğu saptanmıştır. Bununla birlikte; genel olarak demografik değişken grupların vergi okuryazarlık düzeyinde anlamlı bir farklılık oluşturmadığı gözlemlenmiştir. Demografik değişkenlerden sadece öğrenim durumu ilköğretim mezunu olan katılımcıların diğer gruplara (öğrenim durumu) kıyasla daha düşük seviyede vergi bilgisine sahip olduğu sonucuna ulaşılmıştır.

Anahtar Kelimeler:

A study aimed at determining the level of tax readiness: the Salihli Municipality example
2020
Yazar:  
Özet:

The main source of financing public expenditures is tax revenues. The increase in tax revenues is directly related to the attitude and behavior of citizens. Tax literacy is an important factor shaping the attitudes and behaviors of the taxpayers. Tax literacy can be explained as having knowledge about taxation process for taxpayers. Although financial literacy remains at the forefront in literature, tax literacy emphasizes a different aspect of financial literacy concept as having tax-oriented financial knowledge and skills. The increase in the level of tax literacy affects the tax compliance process positively, and also increases tax revenues by enabling the development of tax awareness and tax culture. In this study, a research was carried out on the tax literacy level of Manisa Salihli Municipality employees. The point where this study differs is the creation of a sample mass with people who have income and are actively involved in the taxation process. The results indicate that participants have a medium level of tax literacy. In addition, it was observed that demographic variable groups did not make a significant difference in tax literacy level in general. Among the demographic variables, it has been concluded that only participants with primary education graduates have a lower level of tax knowledge compared to the other groups (educational status).

Anahtar Kelimeler:

A Research On Determining The Tax Literacy Level: The Case Of Salihli Municipality
2020
Yazar:  
Özet:

The main source of financing public expenditures is tax revenues. The increase in tax revenues is directly related to the attitude and behaviour of citizens. Tax literacy is an important factor shaping the attitudes and behaviours of the taxpayers. Tax literacy can be explained as having knowledge about taxation process for taxpayers. Although financial literacy remains at the forefront in the literature, tax literacy emphasizes a different aspect of financial literacy concept as having tax oriented financial knowledge and skills. The increase in the level of tax literacy affects the tax compliance process positively, and also increases tax revenues by enabling the development of tax awareness and tax culture. In this study, a research was carried out on the tax literacy level of Manisa Salihli Municipality employees. The point where this study differs is the creation of a sample mass with people who have income and, are actively involved in the taxation process. The results indicate that participants have a medium level of tax literacy. In addition, it was observed that demographic variable groups did not make a significant difference in tax literacy level in general. Among the demographic variables, it has been concluded that only participants with primary education graduates have a lower level of tax knowledge compared to the other groups (educational status).

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler








Ömer Halisdemir Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi

Alan :   Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 749
Atıf : 5.112
2023 Impact/Etki : 0.238
Ömer Halisdemir Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi