Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 41
 İndirme 9
Bir Turk Parlamenterin (ali Riza Turel) Avrupa İktisadi İsbirligi Konferansi Ile İlgili Degerlendirmeleri
2020
Dergi:  
Gazi Akademik Bakış
Yazar:  
Özet:

İkinci Dünya Savaşı’ndan kısa bir süre sonra dünya iki kutuplu bir hale gelmiştir. Bir tarafta demokrasi ile yönetilen Amerika Birleşik Devletleri diğer taraftan komünizmle yönetilen Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliği bu iki kutuplu dünyada birbirlerine karşı üstünlük kurmaya çalışmışlardır. Bu rekabette bazı devletler ABD ile bir kısım devletler ise SSCB ile birlikte hareket etmişlerdir. Bu sebeple İkinci Dünya Savaşı’ndan sonraki yıllarda ABD ve SSCB’nin kontrolünde birçok yeni oluşum ortaya çıkmıştır. ABD, Sovyet tehlikesine karşı önce Türkiye’ye ve Yunanistan’a yönelik ‘‘Truman Doktrin’’ini ilan etmiş arkasından Avrupa kıtasını ekonomik olarak ayağa kaldırmayı amaçlayan ‘‘Marshall Planı’’nı devreye sokmuştur. Marshall Planı’nın ilan edilmesinin sebebi Avrupa’nın henüz daha SSCB’nin kontrolüne girmeyen bölgelerinin ekonomik olarak desteklenmesi ve SSCB’nin bu ülkelerde etki sahası oluşturmasının önüne geçmekti. ABD, yaptığı çağrı ile Avrupa ülkelerini plandan istifade etmeye davet etmiştir. SSCB’nin kontrolündeki bir kısım Avrupa ülkesi bu çağrıyı reddetmiş, diğer Avrupa ülkeleri ise plandan yararlanacaklarını ilan etmişlerdir. 1947 yılı Temmuz ayında Paris’te toplanan Avrupa İktisadi İşbirliği Konferansı’nın toplanma amacı Marshall Planı’ndan yararlanacak ülkelerin ihtiyaçlarını ABD’ye bildirmekti. Türkiye, Marshall Planı’ndan yararlanmak istediğini ilan etmiş ve Avrupa İktisadi İşbirliği Konferansı’na katılmıştır. Konferansta Türkiye’yi temsil eden heyette Cumhuriyet Halk Partisi Konya Milletvekili Ali Rıza Türel de yer almış, Türel konferansla ilgili izlenimlerini bir rapor halinde dışişleri bakanlığına sunmuştur. Türel raporunda Marshall Planı’nın ilan edilme gerekçelerini, Avrupa İktisadi İşbirliği Konferansı’nın teşkilat yapısını, çalışma safhalarını anlatmıştır. Türel ayrıca konferansta hazırlanan genel raporun içeriği ile ilgili ayrıntılı bilgiler vermiş ve raporu Türkiye açısından değerlendirmiştir. Bu çalışmanın amacı Türel’in Marshall Planı, Avrupa İktisadi İşbirliği Konferansı ve bunun Türkiye’yi ilgilendiren yönleri ile ilgili verdiği bilgiler ve yaptığı değerlendirmeleri ortaya koymaktır

Anahtar Kelimeler:

A Turkish Parliament (ali Riza Turel) Assessments Related To The European Conference On Economic Cooperation
2020
Yazar:  
Özet:

Shortly after the Second World War, the world became a two-pole. The Soviet Socialist Republics, governed by democracy on the one hand, the United States, governed by communism on the other hand, have tried to dominate each other in these two-pole worlds. In this competition, some states and some states acted together with the Soviet Union. Therefore, in the years after World War II, many new formations emerged under the control of the US and the USSR. The U.S. announced the “Truman Doctrine” against Turkey and Greece before the Soviet threat, and then launched the “Marshall Plan” aimed at raising the European continent economically. The reason for the announcement of the Marshall Plan was the economic support of the regions of Europe which are not yet under the control of the Soviet Union and the prevention of the Soviet Union’s creation of an area of influence in these countries. The U.S. has called on its European countries to resign from the plan. Some European countries under the Soviet Union’s control have rejected this call, while other European countries have announced that they will benefit from the plan. The meeting of the European Conference on Economic Cooperation held in Paris in July 1947 was aimed at informing the United States of America about the needs of countries to benefit from the Marshall Plan. Turkey has announced its wish to take advantage of the Marshall Plan and has participated in the European Conference on Economic Cooperation. The representative of Turkey in the conference was the Republican People's Party Konya deputy Ali Rıza Türel, who presented his impressions about the Turel conference in a report to the Ministry of Foreign Affairs. In Turel’s report, the reasons for the announcement of the Marshall Plan, the organizational structure of the European Conference on Economic Cooperation, the stages of the work are described. Turel also provided detailed information on the content of the general report prepared at the conference and assessed the report from the point of view of Turkey. The aim of this study is to reveal Turel’s information and assessments about the Marshall Plan, the European Conference on Economic Cooperation and its aspects of Turkey.

Anahtar Kelimeler:

0
2020
Yazar:  
Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler






Gazi Akademik Bakış

Alan :   Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 483
Atıf : 2.881
© 2015-2024 Sobiad Atıf Dizini