Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 16
 İndirme 7
SEZGİSEL BULANIK ORTAMDA KARASAL YENİLENEBİLİR ENERJİ SANTRALİ SEÇİMİNDE TÜRKİYE ÖRNEĞİ
2022
Dergi:  
Uluslararası Yönetim İktisat ve İşletme Dergisi
Yazar:  
Özet:

Enerji, küreselleşen dünyada ekonomik kalkınmanın önemli bir göstergesi olarak kabul edilmektedir ve ülkeler için hayati bir öneme sahiptir. Bir toplumda sürdürülebilir kalkınmayı sağlamak için bol enerji kaynaklarına sahip olmak gerekir. Bu enerji kaynakları makul bir maliyetle elde edilmeli ve herhangi bir olumsuz sosyal etkiye neden olmadan toplumun tüm ihtiyaçları için kullanılmalıdır. Enerji santralleri, sürekli faaliyet gösteren tüm ülkelerde elektrik üretim endüstrisinin kalbi olarak kabul edilmektedir. Sanayinin ve ekonominin ayakta kalmasında kritik ve belirleyici bir role sahip olduklarına inanılmaktadır. Enerji arzının gerekliliği ve artan talebi, daha fazla enerji santrali inşa etme ile ilgili hususlarla doğru orantılıdır. Bu nedenle, kesinlikle bir ülkedeki kalkınmanın en önemli esaslarından birisidir. Bu amaçla bu çalışmada karasal yenilenebilir enerji santrallerinin seçimi yapılmıştır. Günümüzde dünya nüfusundaki hızlı artış ve sanayileşme enerji ihtiyacını artırmaktadır. Enerji ihitiyacı genellikle fosil kaynaklı enerji kaynaklarından temin edilmektedir. Ülkemizde ve dünyada fosil kaynakların azalması ve çevreye verdikleri zarardan dolayı yenilenebilir enerji kaynaklarının önemini artırmıştır. Enerji kaynaklarının seçimi, alternatiflerin (enerji kaynağının) kriterlere göre birden çok karar verici tarafından değerlendirilmesinden ötürü bir çok kriterli grup karar verme problemi olarak görülmektedir. Bu çalışmada, karasal yenilenebilir enerji santralleri, sezgisel bulanık WASPAS yaklaşımı kullanılarak sıralanmıştır. Türkiye için en iyi karasal yenilenebilir enerji tesisleri belirlenirken ekonomik, çevresel, teknolojik ve sosyal kriterler dikkate alınmaktadır. Yapılan modelleme sonucunda güneş enerjisi santrali en uygun yenilenebilir enerji santrali olarak belirlenmiştir.

Anahtar Kelimeler:

The Selection Of Terrestrial Renewable Energy Power Plants In An Intuitionistic Fuzzy Environment: The Case Of Turkey
2022
Yazar:  
Özet:

Energy is recognized as a significant indication of economic developmentin the globalizing globe. A society has to have plenty of energy resources in order to ensure sustainable development. These energy sources must be acquired at a reasonable cost and utilised to meet all societal demands without having a detrimental social impact. Power plants are often regarded as the center of the power producing business in all countries. It is crucial to the industry's and economy's survival. More power plants are required due to the requirement for energy supply and rising demand. Choosing the best power plant gives economic benefits, local employment, and energy security while decreasing environmental effect and resource waste. As a result, selecting the correct power plant for energy investments is critical. In this study, terrestrial renewable energy plants are ranked utilizing the intuitionistic fuzzy WASPAS approach. Economic, environmental, technological, and social criteria are taken into account while determining the best terrestrial renewable power facilities for Turkey. The solar power plant emerged as the most suitable renewable energy plant as a result of the modeling.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler








Uluslararası Yönetim İktisat ve İşletme Dergisi

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 997
Atıf : 9.068
Uluslararası Yönetim İktisat ve İşletme Dergisi