Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 73
 İndirme 24
AKAR, AKARSU, AKIN, AKINCI ve AKINTI KELİMELERİ ÜZERİNE
2020
Dergi:  
Türük Uluslararası Dil, Edebiyat ve Halkbilimi Araştırmaları Dergisi
Yazar:  
Özet:

Türkçede yer alan akar, akarsu, akın, akıncı ve akıntı kelimeleri Eski Türkçede ve Karahanlı Türkçesi dönemlerinde görülür. Bu kelimeler ilk tespit edildikleri anlamlarını korumakla birlikte farklı anlamlar da edinmişlerdir. Bazen kelimenin ilk tespit edildiği anlamı kaybolmuş, kelime farklı bir anlamla günümüze ulaşmıştır. Bazı sözcükler de Osmanlıca kelimelere karşılık bulma çalışmalarında yeniden kullanım alanına çekilmiştir. Akar, akarsu, akın, akıncı ve akıntı kelimelerinin türeme yolları, ilk nerede tespit edildikleri ve anlam değişmeleri tarihî seyri dahilinde değerlendirilir. Kelimelerin yer aldığı metinlerdeki şekillerinin yanı sıra Türk dilinin tarihî sözlüklerindeki karşılıkları da anlam değişmelerinin tespitinde önem arz eder. Türkçe Sözlük’te ve Derleme Sözlüğü’ndeki anlamları verilerek tarihî dönemde var olan anlamların ağızlarda yaşadığı görülür. Türkçeden başka dillere geçen kelimelerin benzer anlamları koruduğu da dikkati çeker.

Anahtar Kelimeler:

null
2020
Yazar:  
0
2020
Yazar:  
Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Türük Uluslararası Dil, Edebiyat ve Halkbilimi Araştırmaları Dergisi

Alan :   Filoloji

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 585
Atıf : 247
Türük Uluslararası Dil, Edebiyat ve Halkbilimi Araştırmaları Dergisi