Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 1
 Görüntüleme 21
 İndirme 9
Öğütülmüş granüle yüksek fırın cürufu içeren geri kazanılmış agregalı betonların fiziksel ve mekanik özellikleri
2021
Dergi:  
Gazi Üniversitesi Mühendislik Mimarlık Fakültesi Dergisi
Yazar:  
Özet:

Ülkemizde inşaat sektörünün büyüklüğü ve kalite denetiminin de yetersiz olduğu dikkate alındığında, çarpık kentleşme yapılarının halihazırda ve gelecekteki kentsel dönüşüm sürecindeki iyileştirme ve yıkım çalışmaları sırasında çıkan/çıkacak betonların değerlendirilmesi için geri kazanılmış agrega sektörünün ülkemizde de kurulması ve geliştirilmesi gerekmektedir. Belçika, Danimarka, İspanya ve Japonya gibi örneklerde gördüğümüz gibi, yapım ve yıkım atıklarından elde edilen geri kazanılmış agregaların beton endüstrisinde iri agrega ve ince agrega olarak kullanılması mümkündür. Bina yıkıntı atıklarından sağlanacak agrega çevre problemlerini ortadan kaldırmaya yardım ederken, atıkların depolanması ve agrega üretimi sırasında kullanılan enerji tüketiminin (kırma+eleme+nakliye) önemli ölçüde azalması bakımından da önemlidir. Öğütülmüş granüle yüksek fırın cürufu katkısıyla geri kazanılmış agreganın beton üretiminde kullanılabilirliğinin araştırıldığı bu deneysel çalışmada; geleneksel beton ile, geleneksel beton üretiminde kullanılan ince, iri ve her iki agreganın (aynı anda) geri kazanılmış agrega ile %100 oranında ikame edildiği beton serileri üretilmiş ve üretilen beton numuneler üzerinde 7., 28. ve 90. günlerde fiziksel ve mekanik deneyler yapılmıştır. Beton üretiminde mineral katkı olarak kullanılan öğütülmüş granüle yüksek fırın cürufu (ÖGYFC) %0, %15 ve %30 oranlarında çimentoyla ikame edilmiştir. Doğal agregalı seriler için; doğal agregalar kullanılarak su/bağlayıcı oranı 0.50 olan, 380 dozlu, XS1 (deniz suyundaki klorürün sebep olduğu korozyon tehlikesi olan) etki sınıfına maruz kalacağı düşünülen, hedef dayanımı C30/37 olan beton üretilmiştir. Geri kazanılmış agregalı serilerin üretiminde; geri dönüşüm tesisinden alınan geri kazanılmış agregalar doğal agregalarla aynı granülometriye getirilmiş ve aynı dozajla, su/bağlayıcı oranının kullanıldığı betonlar üretilmiştir. Doğal agrega ve geri kazanılmış agrega ile üretilen betonların karşılaştırılması, taze betonda birim ağırlık, işlenebilme (çökme) ve hava içeriği deneyleri ile sertleşmiş betonda birim ağırlık, basınç dayanımı, yarmada çekme dayanımı, ultrases, kılcal su emme, hacimce su emme deneyleri ile araştırılmıştır. Elde edilen sonuçlar, iri ve ince doğal agregaların, öğütülmüş yüksek fırın cürufu da kullanılarak hem fiziksel hem de mekanik olarak geri kazanılmış agregalar ile yüksek oranlarda yer değiştirilerek kullanılabileceğini göstermektedir. %30 oranında öğütülmüş yüksek fırın cürufu içeren geri kazanılmış agregalı beton serilerin performansları özellikle 28. ve 90. günlerde doğal agregalı beton serilerine göre daha iyidir.

Anahtar Kelimeler:

Physical and mechanical characteristics of recovered aggregate concrete containing high oven curve in granulated granules
2021
Yazar:  
Özet:

Given the size of the construction sector in our country and the lack of quality control, the recovered agrega sector in our country must be established and developed to evaluate the concrete that is already and will go out during the improvement and destruction work in the future urban transformation process of broken urbanization structures. As we see in examples such as Belgium, Denmark, Spain and Japan, recycled aggregates obtained from manufacturing and destruction waste are possible to be used in the concrete industry as large aggregates and thin aggregates. While the agrega that will be provided from building waste helps to eliminate environmental problems, it is also important for the storage of waste and the considerable reduction of the energy consumption used during the agrega production (breaking + removing + transportation). In this experimental study, which examined the availability of recovered aggregate in concrete production with the contribution of high oven curve, the concrete series of fine, large and both aggregates (at the same time) recovered aggregate used in traditional concrete production were produced and produced on concrete samples, physical and mechanical tests were carried out in the days 7, 28 and 90. In the production of concrete used as a mineral contribution, the polished granule high oven curve (ÖGYFC) is stored with cement at 0.15% and 30% ratings. For natural aggregate series, the target resistance C30/37 is produced, with the water/binding ratio of 0.50 using natural aggregates, with a dose of 380, which is thought to be exposed to the XS1 (corrosion risk caused by chlorine in sea water), with the target resistance C30/37 is produced. In the production of recycled aggregate series; recycled aggregates taken from the recycling facility are brought to the same granulometry as natural aggregates and with the same dosage are produced concrete where the water/binding ratio is used. The comparison of concrete produced with natural agrega and recovered agrega, the unit weight in fresh concrete, processable (break) and air content experiments, the unit weight in hardened concrete, pressure resistance, drawing resistance, ultrasound, key water absorption, volume water absorption experiments have been studied. The results show that large and thin natural aggregates can also be used by changing place at high rates with both physically and mechanically recovered aggregates, using a folded high oven curve. The performance of recovered aggregate concrete series, which contains a 30 percent high oven curve, is better, especially in the 28th and 90th days, compared to natural aggregate concrete series.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler








Gazi Üniversitesi Mühendislik Mimarlık Fakültesi Dergisi

Alan :   Mimarlık, Planlama ve Tasarım; Mühendislik

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 2.369
Atıf : 5.693
Gazi Üniversitesi Mühendislik Mimarlık Fakültesi Dergisi