Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 1
 Görüntüleme 57
 İndirme 4
Ahlaki Değerlerin Kodlanabilmesi Bağlamında Yapay Zekâ Etiğine Kuramsal Bir Bakış
2021
Dergi:  
TRT Akademi
Yazar:  
Özet:

Yapay zekânın çalışma prensibi, insan gibi mantık yürüterek insan gibi davranma üzerine kuruludur. Burada insan zekâsının mekanik olana uygulanması, insan zekâsının insan mantığının algoritmasıyla makine zekâsına entegre edilmesi amaçlanmaktadır. Ancak mekanik olanın doğal zekâya öykünmesiyle ortaya etik sorunlar çıkmaktadır. Bu çalışmada öncelikle yapay zekâya yönelik kuramsal yaklaşımlara, kavramın özelliklerine, yapay zekânın türlerine yönelik bir değerlendirme yapılmıştır. Ardından doğal zekâ ile makine zekâsının karşılaştırılmasına ilişkin literatürden yararlanılarak yapay zekâ ve etik ilişkisinin daha net anlaşılması için kuramsal bir temel oluşturulmuştur. Bu noktada etik kavramının makine zekâsına uygulanabilirliği tartışılmıştır. Çalışmayı yapay zekâ ve etik ilişkisini irdeleyen diğer çalışmalardan ayıran özellik, etik değerlerin kodlanabilmesi kapsamında yapay zekâ ve etik ilişkisinin incelenmesi ve etik bir yapay zekânın inşası için bir formül önermesidir. Dolayısıyla çalışmada sadece yapay zekâ sistemlerinin sebep olabileceği etik sorunlara değil, bu etik sorunların yaşanmaması için yapılması gerekenlere de yer verilerek literatüre katkı sağlamak amaçlanmıştır. Bu çalışmada etik açıdan toplumsal alanda sorun yaratmayacak bir yapay zekânın tasarımı için üç işlevli bir formül ortaya atılmıştır. Bu kapsamda yapılacak her türlü normatif çalışmanın hukuk ile beraber işlemesi gerektiği yapay zekâ ve etik ilişkisi kapsamındaki literatür taranarak savunulmuştur. 

Anahtar Kelimeler:

A Theoretical Overview Of Artificial Intelligence Ethics Within The Context Of Coding Moral Values
2021
Dergi:  
TRT Akademi
Yazar:  
Özet:

The working principle of artificial intelligence is based on acting like a human by reasoning like a human. At this point, it is aimed to apply human intelligence to mechanical one and to integrate human intelligence into machine intelligence with the algorithm of human logic. However, ethical problems arise when the mechanical imitates natural intelligence. In this study, first of all, an evaluation was carried out about the theoretical approaches related to artificial intelligence, the characteristics of the concept, and the types of artificial intelligence. Then, using the literature on the comparison of natural intelligence and machine intelligence, a theoretical basis was established for a clearer understanding of the relationship between artificial intelligence and ethics. The feature that distinguishes the study from other studies examining the relationship between artificial intelligence and ethics is that it examines the relationship between artificial intelligence and ethics within the scope of coding ethical values and proposes a formula for the construction of an ethical artificial intelligence. Therefore, in the study, it is aimed to contribute to the literature not only by the ethical problems that artificial intelligence systems can cause, but also by the things that need to be done to avoid these ethical problems. In this study, a three-functional formula has been proposed for the design of an artificial intelligence that will not cause ethical problems in the social field. In this context, the necessity of the consistent cooperation between any normative study that will be carried out and law has been defended by exploring the litterateur within the scope of artificial intelligence and ethics.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler










TRT Akademi

Alan :   Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 417
Atıf : 1.560
© 2015-2024 Sobiad Atıf Dizini