Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 4
 Görüntüleme 35
 İndirme 6
Mali Tabloların Dikey Yüzdeler Yöntemi ile Analizi: Bist Turizm Sektöründe Bir Uygulama (2019)
2021
Dergi:  
Türk Turizm Araştırmaları Dergisi
Yazar:  
Özet:

İşletmelerin belirli dönemlerde yayınladıkları mali tablolar, bir taraftan cari dönem ile geçmiş döneme ait verilerin karşılaştırılmasına ve analiz yapılmasına olanak sağlarken diğer taraftan muhasebenin önemli fonksiyonlarından birisi olan “Raporlama ve Analiz Etme“ fonksiyonunu da yerine getirmektedir. Bu analiz tekniklerinden biriside “Dikey Yüzdeler Yöntemi” dir. Dikey yüzdeler yöntemi muhasebenin temel mali tablolarından olan bilanço ve gelir tablosunda yer alan verilerin, belirli dönemler içerisinde yüzde cinsinden ifade etmeye yarayan bir yöntemdir. Dikey yüzdeler yönteminde mali tabloların mutlak değerler yerine yüzde cinsinden ifade edilmesi mali tablo kullanıcılarına büyük kolaylıklar sağlamaktadır. Çalışmanın amacı turizm sektöründe faaliyet gösteren, Borsa İstanbul’a kayıtlı şirketlerin 2019 yılı verilerinden yararlanarak mali tablolarını “Dikey Yüzdeler Yöntemi” ile analiz ederek yorumlamaktır. Araştırmaya 9 şirketin verileri dâhil edilmiş olup bilanço ve gelir tablosunda bulunan kalemlerin oransal dağılımı tespit edildikten sonra şirketler birbirleri ile ardından şirket ortalamaları ile karşılaştırarak yorumlanmıştır. Çalışmada, turizm sektöründe faaliyet gösteren şirketlerin geçmiş dönemde yaşanan olumsuz gelişmelerin etkisinde kalmalarına ve yüksek maliyetlere katlanmalarına rağmen büyük çoğunluğunun 2019 yılında kâr ettikleri sonucuna ulaşılmıştır. Ayrıca şirketlerin dönen varlık yapılarının birbirleri ile benzerlik göstermediği, ayrıca turizm sektörünün genel özelliği olan duran varlık ağırlıklı bir görününüm sergiledikleri, şirketlerin yabancı kaynak yerine öz kaynak ile finanse edildikleri sonucuna ulaşılmıştır. Ayrıca analize dâhil edilen şirketlerin yüksek maliyetlere katlandığı ve ticari borçlar ve alacakların mali tablolarda önemli yere sahip oldukları tespit edilmiştir.

Anahtar Kelimeler:

Analysis With The Vertical Percentage Method Of Financial Statements: A Application In The Bist Tourism Sector (2019)
2021
Yazar:  
Özet:

The financial statements published by in certain periods, on the one hand, enable comparison and analysis of data from the previous period and on the other hand, performs the function of "Rapporting and Analysis", which is one of the important functions of the accounting. One of these analytical techniques is the “Vertical Percentage Method”. The vertical percentage method is a method that is used to express the data in the balance sheet, which is from the basic financial statements of the account, and the data in the income table, by percentage within certain periods. In the vertical percentage method, the expression of financial statements by percentage instead of absolute values provides great facilities for financial statements users. The aim of the study is to interpret their financial statements by using the 2019 data of the companies registered in the tourism sector, using the "Like Percentage Method". The study included data of nine companies and the proportional distribution of the pens in the balance sheet and income tab was identified, and the companies were then interpreted by comparing each other with the company average. The study found that in the tourism sector were affected by the negative developments in the past period and, despite the high costs, the majority of them gained profits in 2019. Furthermore, the company’s returning asset structures are not similar to each other, and the tourism sector’s general feature is the standing asset that shows a major appearance, and the company’s funding is achieved by its own resources instead of foreign resources. It was also found that the companies involved in the analysis suffered high costs and that commercial debts and receipts had a significant place in the financial statements.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler




Türk Turizm Araştırmaları Dergisi

Alan :   Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 627
Atıf : 2.240
2023 Impact/Etki : 0.435
Türk Turizm Araştırmaları Dergisi