Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 1
 Görüntüleme 50
 İndirme 19
Ti̇p 2 Di̇yabeti̇k Hastalarda Kendi̇ Kendi̇ne Kan Glukoz İzlem Sikligi Gli̇semi̇k Kontrolu Etki̇ler Mi̇
2005
Dergi:  
Marmara Medical Journal
Yazar:  
Özet:

Amaç: Kendi kendine kan şekeri ölçümü insülinle tedavi edilen tüm diyabetik hastalar için önerilmektedir. Her ne kadar tip 1 diyabetik hastalar için standart takip programları belirlenmiş ise de tip 2 diyabetik hastalar için standart bir kan glukoz takip programı yoktur. Bu çalışmanın amacı tip 2 diyabetik hastalarda kendi kendine kan glukoz ölçüm sıklığının glisemik kontrol üzerine olan etkilerini değerlendirmektir. Yöntem: Bu çalışmaya kendi kendine kan şekeri ölçümü yapan insülin kullanan tip 2 diyabetik 118 hasta dahil edilmiştir. Hastalar kan şekeri ölçüm sıklıklarına göre haftada bir (n=49), onbeş günde bir (n=33), ayda bir (n=14) ve hiç ölçüm yapmayan (n=22) olarak gruplara ayrılmıştır. Hastalara ölçüm tekniği konusunda eğitim verildikten sonra kan şekeri ölçümlerini yaparak insülin dozlarını ayarlamaları istenmiştir. Hiç kan şekeri ölçümü yapmayan hastalardan 3 aylık dönemlerde açlık ve tokluk kan şekeri ölçümleri istenmiştir. 3 aylık takip dönemi sonunda hastalar kan şekerleri ve A1c düzeylerindeki değişim açısından tekrar değerlendirilmiştir. Bulgular: Hastaların demografik özellikleri, kullanmakta oldukları insülin tipleri ve dozları açısından farklı olmadığı görülmüştür. Bazal A1c düzeyleri tüm grıuplarda benzer bulunmuştur. Kendi kendine kan şekeri ölçümü yapan hastaların komplikasyon oranları daha düşüktür. Haftada bir ve onbeş günde bir kendi kendine kan şekeri ölçümü yapan hastaların 3. ay sonunda A1c düzeylerinde anlamlı bir düzelme görülürken (p < 0,001 ve p=0,017) ayda bir ölçüm yapan ve hiç ölçüm yapmayan grupların A1c düzeylerinde değişim olmamıştır. Sonuç: İnsülin kullanan tip 2 diyabetik hastalarda kendi kendine kan glukoz ölçüm sıklığı arttıkça glisemik kontrol daha iyi sağlanabilmektedir.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler












Marmara Medical Journal

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 1.254
Atıf : 752
© 2015-2024 Sobiad Atıf Dizini