Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 22
 İndirme 1
İŞLETMELERDE SORUMLULUK MERKEZLERİ PERFORMANSININ SİSTEM DİNAMİĞİ YÖNTEMİYLE ANALİZİ
2021
Dergi:  
Muhasebe ve Vergi Uygulamaları Dergisi
Yazar:  
Özet:

Günümüzde işletmecilik sektörünün çok yüksek bir dinamizme sahip olması işletme yöneticilerinin işletmelerinin geleceği ile ilgili karar almalarını zorlaştırmaktadır. İşletme yöneticilerinin günümüzde etkili karar alabilmeleri için işletmelerini tüm yönleriyle ve tüm birimleriyle kontrol altında tutmaları gerekmektedir. İşletmelerin kontrol altında tutulabilmesi için sorumluluk merkezlerinden ve bu merkezlerde üretilen verilerden faydalanılmaktadır. Günümüzde, sorumluluk merkezlerinde üretilen verilerin dinamik bir şekilde analiz edilmesi bir zorunluluk halini almıştır. İşletme verilerinin dinamik bir şekilde analizini mümkün kılan sistem dinamiği modelleri son yıllarda başarılı bir şekilde kullanılmaktadır. İşletmecilik sektöründe de kullanılan sistem dinamiği, geleneksel yönetim muhasebesi tekniklerinin cevap vermekte zorlandığı sorunlara, problemlerin dinamik bir şekilde çözülmesinde ve işletme stratejilerinin geliştirilmesinde kullanılabilen bir simülasyon yöntemidir. Çalışmada, işletme bünyesindeki sorumluluk merkezlerinin performanslarının ölçülmesinde bir üretim işletmesinin modeli oluşturulmuştur. Bu modelden elde edilen veriler model yardımıyla değerlendirilerek işletmenin gelecek dönemlerdeki performansı öngörülmeye çalışılmıştır. Oluşturulan bu model üzerinden farklı senaryolar denenmiş ve sonuçlar karşılaştırılarak sorumluluk merkezleri ve işletme performansının değerlendirilmesinde sistem dinamiğinin etkili şekilde kullanılabileceği ortaya konulmuştur.

Anahtar Kelimeler:

Analysis Of Responsibility Centers Performance In Businesses By System Dynamics Method
2021
Yazar:  
Özet:

Today, the high dynamism of the business sector makes it difficult for managers to make decisions about the future of their businesses. Business managers need to keep their businesses and all units of them under control in all aspects in order to make effective decisions. In order to achieve this, responsibility centers and the data produced in these centers are used. Today, analyzing the data produced in the responsibility centers dynamically has become a necessity. System dynamics models that enable dynamic analysis of business data have been used successfully in recent years. System dynamics approach, which is also used in different business sectors, is a simulation method that can be used in solving dynamic problems and developing business strategies that traditional management accounting techniques have difficulty in responding. In this study, a model of a manufacturing enterprise has been created to measure the performance of responsibility centers within the enterprise. The data obtained from this model is evaluated with the help of the model and the future performance of the enterprise is tried to be predicted. Using this model, different scenarios were tried out and the results were compared, and it was revealed that the system dynamics could be used effectively in the evaluation of responsibility centers and business performance.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler










Muhasebe ve Vergi Uygulamaları Dergisi

Alan :   Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 441
Atıf : 1.672
2023 Impact/Etki : 0.379
Muhasebe ve Vergi Uygulamaları Dergisi