Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 2
 Görüntüleme 68
 İndirme 39
 Sesli Dinleme 1
The Pythagorean Shift In The Ottoman Musical Writings
2019
Dergi:  
Turkish Academic Research Review
Yazar:  
Özet:

Müziğin otonom veya heteronom bir şekilde incelenip açıklanması tarih boyunca tartışılmıştır. Bu ma- kale, Osmanlı müziğindeki otonom-heteronom yaklaşımları Yusuf Kırşehri’nin Risale-i Musiki’sinden (1411) Haşim Bey’in Mecmuası’na (1853) kadar on üç farklı müzik yazması üzerinden tartışmayı he- defliyor. Erken dönem Osmanlılar ve onlardan önceki Müslüman filozoflar müziğin heteronom olarak incelendiği ethos ve Kürelerin Uyumu gibi Pisagorcu doktrinlerin oldukça farkındaydı. Bununla birlikte, Pisagorculuğa karşı bir çizgi olan Aristoksenosçuluğun da Müslüman filozoflar ve erken dönem Osman- lıların müzik yazmalarında çok büyük etkisi oldu. 15.yüzyıldan itibaren sayıları artan Türkçe yazmalar- da Aristoksenosçuluğun otonom yaklaşımından kayma başladı. Bu makalenin argümanı bu kaymanın devam eden yüzyıllarda ve bugün bile müzik düşüncesinde Pisagorculuğun hakimiyetine sebep verdiği yönündedir. Bu durum Pisagorculuğun heteronom yaklaşımının başarısı değil Aristoksenosçu gelenek- ten kopmuş olmanın sonucuydu.

Anahtar Kelimeler:

The Pythagorean Shift In The Ottoman Musical Writings
2019
Yazar:  
Özet:

The study and interpretation of music in an autonomous or heterogeneous way has been discussed throughout history. This ma- castle, the autonomous-heteronomic approaches in Ottoman music, from Yusuf Kırşehri's Risale-i Musiki (1411) to Mr. Haşim's Mecmuası (1853) to threeteen different music writings. Early Ottomans and Muslim philosophers before them were quite aware of the Pisagorcu doctrines, such as Ethos and the Compatibility of the Kures, where music was studied heteronomically. However, Aristotle, a line against the Pissagorcity, also had a great influence on the music writings of Muslim philosophers and early Ottomans. From the 15th century, the number of Turkish writings increased – and the Aristotle’s autonomous approach began to shift. The argument of this article is that this shift has led to the domination of Pisagorculu in the continuing centuries and even today in the music thought. This situation was not the success of the heteronomic approach of Pisagorcity, but the result of a breakdown from the Aristotle tradition.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler


Turkish Academic Research Review

Alan :   Eğitim Bilimleri; Güzel Sanatlar; İlahiyat; Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 297
Atıf : 328
© 2015-2024 Sobiad Atıf Dizini