Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 88
 İndirme 34
Women and Violence In The Play: Evcil
2014
Dergi:  
Tiyatro Eleştirmenliği ve Dramaturji Bölümü Dergisi
Yazar:  
Özet:

From Ancient mythology to nowadays woman is regarded as a bad-ness or illness. In patriarchal system woman is defined with her sexuality and in private areas by men. In the official and accepted art history the role of genders are defined clearly. The researches show that from the Ancient Greek drama the role of woman characters are played by actors and the playwrights create their fiction with the patriarchal point of view give shape to the understanding of western drama. The same situation can be seen in Turkish drama. Woman gains importance in family concept, and this situation is represented on the stage. Woman should obey her father or her husband as the symbol of patriarchal system and she should be a good wife, a good house-wife, and a good woman. In this study the contemporary playwright Tolga Özenç Özençel’s play Evcil is going to be studied in the aspect of the representation of a woman, Seda, on the stage with her desperate situation, her inner world, her attitude against violence of man. The situation of Seda being between father and husband figures, accepting physical and psychological violence are questioned. Her conflict about her feelings and thoughts as a woman and her situation against patriarchal sy-setm is going to be analysed.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler






Tiyatro Eleştirmenliği ve Dramaturji Bölümü Dergisi

Alan :   Filoloji; Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 260
Atıf : 155
© 2015-2024 Sobiad Atıf Dizini