User Guide
Why can I only view 3 results?
You can also view all results when you are connected from the network of member institutions only. For non-member institutions, we are opening a 1-month free trial version if institution officials apply.
So many results that aren't mine?
References in many bibliographies are sometimes referred to as "Surname, I", so the citations of academics whose Surname and initials are the same may occasionally interfere. This problem is often the case with citation indexes all over the world.
How can I see only citations to my article?
After searching the name of your article, you can see the references to the article you selected as soon as you click on the details section.
  Citation Number 1
 Views 13
Geleneksel Seyyahtan Blogger Seyyaha: Seyahat Blogları Dijital Folklorun Yeni Bir Türü Müdür?
2022
Journal:  
Folklor/Edebiyat
Author:  
Abstract:

İcat ve keşifler; toplumların siyasî, sosyo-kültürel, dinî ve ekonomik hayatlarına doğrudan tesir ederek dünya tarihini etkiler ve kültürel değişimi beraberinde getirir. İnsanlık tarihi için dönüm noktası olarak değerlendirebileceğimiz icatlardan biri de 20. yüzyılın ikinci yarısında küreselleşmeye ve kültürel değişime ivme kazandıran internet ağı’dır. Son zamanlarda birçok disiplinin araştırma alanı hâline gelen internet, 1990’lı yıllardan sonra halk bilimcilerin dikkatini çekmeye başlamış ve bu yeni saha; internet folkloru, netlore, dijital folklor, dijital kültür, e-folklor, tekno kültür, sanal ortam, ikinci sözlü kültür ortam gibi farklı adlarla nitelenmiştir. İnternet teknolojisi, küreselleşme kavramını görünür kılmış ve bu yeni çağ, “Enformas yon Çağı” olarak değerlendirilmiştir. Bu çalışmada dijital folklor kapsamında yeni medyanın sosyal paylaşım ağlarından biri olan bloglar özelinde seyahat blogları konu edinilmiştir. Seyyah ya da gezgin adı verilen kişiler tarafından, gezilen ve görülen yerlerle ilgili deneyim ve tecrübelerin paylaşıldığı bir tür olan seyahat nameler; yazıldığı dönemin sosyo-kültürel, siyasî, edebî, dinî ve ekonomik yapısı hakkında bilgi verir. Çalışmada yeni medyada Web 2.0 olarak nitelenen, yazar ve okuyucunun interaktif olduğu sosyal paylaşım ağlarından biri olan seyahat bloglarındaki seyyah tipolojisinin özellikleri belirlenmiş, sonrasında geleneksel seyyah ile karşılaştırılmış, seyahat bloglarının dijital folklorun yeni bir türü olup olmadığı tartışılmıştır. Seyahat bloglarının dijital olmakla birlikte folklorun yeni bir türü olmadığı, seyahat bloglarının kültür değişiminin bir sonucu olarak yazılı kültür ürünü olan geleneksel seyahatname türünün ikinci sözlü kültür ortamındaki şekli olduğu sonucuna varılmıştır. Seyahat bloglarını; yeni bir tür olarak tanımlamak yerine enformasyon çağının ve buna bağlı olarak kültürün yeni üretim, tüketim ve aktarım bağlamının değişmesinin bir sonucu olarak değerlendirilmesi ve konuya bütünlükçü bakılması önerilmiştir.

Keywords:

From Traditional Traveler To Blogging Traveler: Are Travel Blogs A New Type Of Digital Folklore
2022
Journal:  
Folklor/Edebiyat
Author:  
Abstract:

Inventions and discoveries directly affect the political, socio-cultural, religious, and economic lives of societies by changing world history and bring cultural change with them. One of the inventions that can beconsidered as a turning point for human history is the internet network, which accelerated globalization and cultural change during the second half of the 20th century. The internet, which has recently become a research area of many disciplines, has started to attract the attention of folklorists after the 1990s and this new field; it has been described with different names such as internet folklore, netlore, digital folklore, digital culture, e-folklore, techno-culture, virtual environment, and second oral culture environment. Internet technology has made the concept of globalization more visible and this new age is denoted as the “Information Age”. This study examines travel blogs, which are social networking areas of new media within the scope of digital folklore. Itineraries, which are the sharing of experiences and adventures about places visited and seen by travelers or voyagers, where they give information about the socio-cultural, political, literary, religious, and economic structure of the period in which they were written. In this study, characteristics of the traveler typologies in the travel blogs, which are known as Web 2.0 in new media, are social networking sites where the writer and readers are interactive, were determined, then compared with the traditional traveler, and then it was discussed whether travel blogs constitute a new type of digital folklore. It was concluded that although travel blogs are digital, they are not a new type of folklore and as a result of cultural change; however, they are considered to be the second form of the traditional travel book, which is a product of written culture presented in the oral culture environment. Instead of defining travel blogs as new genres, it was suggested to evaluate them as a product of the information age from a holistic approach which includes the new context of transmission as well as the production and consumption of culture.

Keywords:

Citation Owners
Attention!
To view citations of publications, you must access Sobiad from a Member University Network. You can contact the Library and Documentation Department for our institution to become a member of Sobiad.
Off-Campus Access
If you are affiliated with a Sobiad Subscriber organization, you can use Login Panel for external access. You can easily sign up and log in with your corporate e-mail address.
Folklor/Edebiyat

Field :   Filoloji

Journal Type :   Uluslararası

Metrics
Article : 984
Cite : 2.414
Folklor/Edebiyat