Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 137
 İndirme 59
Dede Korkut Hikâyeleri’nde Arketipsel Bir Sembol Olarak Kadın
2018
Dergi:  
AKRA Kültür Sanat ve Edebiyat Dergisi
Yazar:  
Özet:

Mitler, mitoslar ve halk edebiyatı ürünleri; insanlığın ortak tecrübelerle oluşturduğu ilk örnek/köken olan arketipsel sembollerin zengin örneklerini oluşturur. Her milletin anlatılarında vücut bulan ortak duygu ve düşünceler, evrensellik kazanarak ilk kökene/örneğe ulaştıran arketipsel sembollere dönüşür. Milletlerin, farklı zaman ve coğrafyalarda ürettiği kültürel bellek, arketiplerle evrensel bir imaj halinde insanlığın ortak hafızasına dönüşür. İnsanın/insanoğlunun ortak kültürel mirası arketipler, insanı merkeze alan felsefe, psikoloji ve edebiyatın ortak konusudur. İnsan eylemlerinin çözümlemesinde edebiyat, psikoloji ve felsefe bilimleri ortak biçimde edebi metin, tören vb. kaynakları inceler.             Türk milletinin destansı hayatını her bakımdan şifreleyen Dede Korkut Hikâyeleri, kadını göçebe hayatın içinde etkin bir birey olarak tasvir eder. Kadın kahramanlar, hikâyelerde erkek kahramanlar kadar önemli, onlarla aynı özelliklere sahip güzellikleri ve erdemleriyle ön plana çıkan karakterlerdir. Dede Korkut Hikâyelerinde kadın kahramanların fonksiyonları; sorunu çözme ve erkek kahramanı tamamlayan bir kompozisyona sahiptir. Bu çalışmada, Türk kültürünün ortak bilinçdışı malzemesini ihtiva eden Dede Korkut Hikâyelerinde kadına bakış değerlendirilmiştir. Çalışmanın temelinde arketipsel semboller açısından kadın kahramanların özellikleri ele alınmış ve Türk kadınının hikâyelerdeki etkin fonksiyonunun arketipsel formları ve tezahürleri irdelenmiştir.  Hikâyelerdeki arketipsel sembollerin kadın kahramanlar aracılığıyla oluşan izlek ve tezahürleri metinlerden örnekler verilerek açıklanmaya çalışılmıştır. Ayrıca Dede Korkut Hikâyelerinde kadına verilen değerin arketipsel sembolizm açısından çözümlemesinin Türk kültüründeki izleri ele alınmıştır. 

Anahtar Kelimeler:

The Father's Horror Story Is An Archaeological Symbol.
2018
Yazar:  
Özet:

Myths, myths, and public literature products are rich examples of archaeological symbols, the first example / origin of which humanity is formed by common experiences. The common feelings and thoughts found in the narratives of each nation are converted into archaeological symbols that bring to the first root/example by gaining universality. The cultural memory produced by nations in different times and geographies, with the archetypes, becomes a common memory of mankind in a universal image. The common cultural heritage of man/man is the common subject of the archetypes, the philosophy, psychology and literature that centered man. In the analysis of human actions, literature, psychology and philosophy sciences are common in literary texts, ceremonies, etc. Examining the sources. Dede Korkut Stories, which encrypted the distant life of the Turkish nation in all aspects, depicts the woman as an effective person in the immigration life. Women's heroes are the characters that are as important as men's heroes in stories, with their beauty and virtues with the same qualities as they. In Grandfather's Horror Stories, the functions of the female heroes have a composition that solves the problem and complements the male hero. In this study, a look at the woman in the Dede Korkut Stories, which contains the common unconscious material of Turkish culture, was evaluated. The study was based on the characteristics of female heroes in terms of archetypical symbols and the archetypical forms and manifestations of the active function of the Turkish woman in stories. The traces and manifestations of archaeological symbols in the stories, formed through female heroes, were tried to be explained by giving examples from the texts. In the Dede Korkut Stories, we also discussed the traces in the Turkish culture of the interpretation of the value given to the woman from the archaeological symbolism.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler








AKRA Kültür Sanat ve Edebiyat Dergisi

Alan :   Güzel Sanatlar; Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 264
Atıf : 475
© 2015-2024 Sobiad Atıf Dizini