Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 2
 Görüntüleme 73
 İndirme 46
1928 – 2012 Yillari Arasinda Fen Ogretiminde Bilim Felsefesi
2019
Dergi:  
Boğaziçi Üniversitesi Eğitim Dergisi
Yazar:  
Özet:

Çalışmada Türkiye eğitim sistemi içerisinde “bilim” kavramına ve fen öğretimine nasıl bir dünya görüşü ile yaklaşıldığı incelenmiştir. Eğitimi belirleyen ekonomik politik alanın, en genel anlamıyla dünya görüşü diyebileceğimiz dönemsel ideolojik havanın bilim öğretimine etkileri araştırılmıştır. Fizik, kimya ve biyoloji derslerinin genel felsefesinin anlaşılması için öğretim programlarına, konu içeriğine, özel olarak bilim ünitesinin varlığına tarihsel akış içinde bakılmıştır. Toplumsal tarih kısmı daha geniş olsa da araştırmada özel olarak 1928 ile 2012 yılları arası değerlendirilmiş, resmi belgeler üzerinde metin analizi yapılmış ve yorumlanmıştır. Araştırmanın sonuçları cumhuriyetin ilk yıllarından itibaren öğretim programlarının sürekli değişim içinde olduğunu göstermiştir. Bu değişim genelde politik ve ideolojik atmosfere paralel biçimde olmaktadır. Devrimin ilk yıllarında bilimsel eğitimin kurulması için çaba harcanmış, fakat programların çağdaş bilgiyi aktarmak dışında pek bir özgünlüğü olmadığı görülmüştür. Ancak 1960’lı yıllarda bilim ünitesinin programa girdiği ve nitelik olarak klasik programa baskın geldiği fark edilmiştir. 1980’li yıllarda bilim öğretiminde kavram yanılgıları ve felsefi hatalar yapıldığı, 2007’den sonra ise kimi zaman geleneksel yaklaşıma dönülse de yapılandırmacı yaklaşıma göre ünitenin işlendiği anlaşılmıştır.

Anahtar Kelimeler:

1928 – 2012 Yillari Arasinda Fen Ogretiminde Bilim Felsefesi
2019
Yazar:  
Özet:

The study has studied the concept of "science" within the Turkish education system and how the teaching of science is approached with a worldview. The influence of the economic political field that determines education, the periodic ideological atmosphere that we can call a worldview in general, has been studied on the teaching of science. To understand the general philosophy of the courses of physics, chemistry and biology, the curriculum, the subject content, specifically the presence of the scientific unit, is considered in the historic flow. Although the part of the social history is wider, the research was specifically evaluated between 1928 and 2012, text analysis on official documents was carried out and interpreted. The results of the research showed that the curriculum has been constantly changing since the early years of the republic. This change is usually parallel to the political and ideological atmosphere. In the early years of the revolution, efforts were made to establish scientific education, but the programs did not see much more originality than to transmit modern knowledge. But in the 1960s it was noticed that the scientific unit entered the program and was qualified as the classical program. In the 1980s, there were conceptual errors and philosophical errors in the teaching of science, and after 2007 it was understood that the unit was processed according to the structural approach, although it was sometimes returned to the traditional approach.

Philosophy Of Science In Science Education Between 1928-2012
2019
Yazar:  
Özet:

This article evaluates the worldview embedded in the Turkish education system as reflected in the approach to the concept of "science" and science education. Specifically, it examines how the political economic sphere and the ideological atmosphere specific to a period that is called the worldview in the broadest sense collectively shape education. For an understanding of the general philosophy of the physics, chemistry and biology courses; their curricula, course content and specifically the existence of a science module are looked into from a chronological perspective. Although the social history of this issue is extensive, the study confines itself to the period between 1928 and 2012, using contextual analysis and interpretation of official documents. The results of the study show that the education programs have been in constant change starting from the first years of the republic. This change has generally been in parallel to the political and ideological atmosphere. Efforts have been made towards the foundation of scientific education in the first years of the revolution; but it is observed that apart from conveying modern knowledge, the programs lack originality. It is noted that the science module entered the program in the 1960s and has dominated the standard content since then. Despite the conceptual errors and philosophical mistakes in the 1980s and reversions to the classical approach from time to time after 2007, the module has been covered according to constructivist approach.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler






Boğaziçi Üniversitesi Eğitim Dergisi

Alan :   Eğitim Bilimleri

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 217
Atıf : 829
© 2015-2024 Sobiad Atıf Dizini