Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 2
 Görüntüleme 16
 İndirme 10
“RESILIENCE” KAVRAMINA ÖRGÜT BAĞLAMINDA TÜRKÇE KARŞILIK ÖNERİLERİ
2019
Dergi:  
Çukurova Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi
Yazar:  
Özet:

Bu çalışmada, sosyoloji, psikoloji, işletme ve çeşitli mühendislik alanlarında kullanılan “resilience” kavramına işletme yönetimi ve endüstri mühendisliği alanlarındaki çalışmalarda kullanılmak üzere örgüt bağlamında Türkçe bir karşılık önerilmesi amaçlanmıştır. Esneklik, geri sıçrama, eski haline dönme ve uyum sağlayabilme gibi anlamları bulunan “resilience” kavramının farklı yaklaşımlar çerçevesinde aynı anlamda kullanılmadığı görülmüştür. Söz konusu kavramın farklı anlamlarda kullanılması, Türkçe çalışmalarda birbirinden farklı kelimelerin tercih edilmesine yol açmaktadır. Bu çalışmada, örgüt ve çalışan bağlamında kullanılan “resilience” kavramını diğer akademik disiplinlerdeki kullanımından ayrıştırarak yeni bir kelime üzerinde görüş birliğine varılması için önerilerde bulunulmuştur. Bu öneriler, Türkiye’deki dilbilimciler ve ilgili alanlardaki uzmanların değerlendirilmesine sunulmuştur. Örgüt ve çalışan bağlamında “resilience” kavramı için tercih edilecek ayrıştırıcı bir karşılığın öğrenciler, araştırmacılar ve uygulamacılar için Türkçe çalışmaların anlaşılabilirliğinin ve ulaşılabilirliğinin arttırılmasında faydalı olması beklenmektedir.  

Anahtar Kelimeler:

“RESILIENCE” KAVRAMINA ÖRGÜT BAĞLAMINDA TÜRKÇE KARŞILIK ÖNERİLERİ
2019
Yazar:  
Özet:

In this study, the concept of "resilience" used in sociology, psychology, business and various engineering fields is aimed at proposing a Turkish response in the context of the organization to be used in the studies in the fields of business management and industrial engineering. The concept of "resilience", which has meanings such as flexibility, back jumping, returning to old and adaptability, has not been seen to be used in the same sense in the framework of different approaches. The use of the concept in different meanings leads to the preference of different words from each other in Turkish studies. In this study, the concept of "resilience" used in the context of the organization and the employee was proposed to reach a view-out on a new word by separating the concept of "resilience" used in the context of the organization and the employee from the use in other academic disciplines. These recommendations are presented for the assessment of linguists in Turkey and experts in the relevant fields. A distinctive response to the concept of "resilience" in the context of the organization and staff is expected to be beneficial in increasing the understandability and availability of Turkish studies for students, researchers and practitioners.

0
2019
Yazar:  
Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler
Çukurova Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi

Alan :   Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 1.477
Atıf : 13.354
Çukurova Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi