Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 3
 Görüntüleme 99
 İndirme 51
Çok Partili Hayat Döneminde Chp’nin Muş İli Örgütlenmesi ve Faaliyetleri
2019
Dergi:  
Bitlis Eren Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi
Yazar:  
Özet:

Türk siyasi hayatında önemli değişim ve dönüşüm çabalarından biri de, siyasal yapıda çok farklı fikirlerin temsiliyetinin sağlanması meselesi idi. Cumhuriyet’in kurucu iradesi, rejimin inşa edildiği ilk yıllarda çok partili yönetimin kurulması için birkaç denemeyi teşvik etmiş ancak bu girişimler çeşitli siyasal ve toplumsal nedenlerden başarısızlık ile sonuçlanmıştır. Cumhuriyet rejiminin gereği olan parlamenter sistemde halkın çeşitli kesimlerinin iradelerinin yönetime yansıması ancak 1946 yılında kurulan DP ile mümkün olmuştur. DP ve muhalefet yapacak diğer siyasi partilerin kurulması ile birlikte Türkiye’de çok partili siyasi yaşam başlamıştır. Çok partili yeni siyasi düzenin sağladığı politik ortam seçmene yönelik yeni örgütlenme çalışmalarının artmasına neden olmuştur. CHP’nin içerisindeki muhalif kadroların kurduğu DP, Anadolu’nun taşrasında büyük bir kabul görmekteydi. Bu nedenle tek parti iktidarı süresince Türkiye’de sadece belirli yörelerde örgütlenmiş olan CHP, 1946-1960 yılları arası siyasi rekabet içerisine gireceği DP’nin kurulması ve iktidarı devralması ile yerel örgütlenmeye daha da önem vermiştir. Kaybettiği iktidarını geri alma ve seçimlerde müspet neticeler elde etmek için seçmen ile olan bağını güçlendirmek gerektiğinin farkına varmıştır. Bu farkındalık, CHP merkez yönetiminin partinin taşra örgütlenmesini yeniden gözden geçirerek, yeni ocak ve bucak teşkilatlanması yoluna sevk etmiştir. Çok partili hayatın başladığı bu zaman diliminde CHP’nin bu yeni siyasal hamlesinin görüldüğü yerlerden biri de Muş ilidir. Bu çalışma, CHP’nin Muş ilinde merkez, ilçe ve bucak teşkilatlanmasını faal hale getirme çabasını konu edinmiştir. CHP’nin Muş ili ve ilçelerinde yürüttüğü teşkilat faaliyetleri, düzenlediği il ve ilçe kongreleri, belirlediği il ve ilçe yönetimleri, teşkilatta yer alan şahısların sosyo-ekonomik nitelikleri incelenmiştir. Muş’ta örgütlenme sürecinde her iki parti arasında yaşanan siyasal rekabetin dönemin yerel basına nasıl yansıdığı örneklerle ele alınmıştır.  

Anahtar Kelimeler:

Cok Partili Hayat Doneminde Chp’nin Mus İli Orgutlenmesi ve Faaliyetleri
2019
Yazar:  
Özet:

One of the significant change and transformation efforts in the Turkish political life was the issue of ensuring the representation of very different ideas in the political structure. The founding will of the Republic encouraged several attempts to establish a multi-party government in the early years of the regime's construction, but these attempts resulted in failure for various political and social reasons. In the parliamentary system, which was due to the Republican regime, the will of the various sections of the people was reflected to the government only was possible with the DP founded in 1946. With the establishment of the DP and other political parties to be opposed, a multi-party political life in Turkey has begun. The multi-party political environment provided by the new political system has led to the increase in the work of the new organization towards the electoral. The DP, which was established by the opposition personnel within the CHP, was seen a great acceptance in Anadolu's threshold. Therefore, during the one-party rule in Turkey, the CHP, which was organized only in certain places, has given more importance to local organizations with the establishment and overtaking of the DP, which will enter into political competition between 1946 and 1960. He realized that he needed to restore the power he lost and strengthen his ties with the voter in order to obtain outcomes in the elections. This awareness has led to the way of the new January and January organization, by re-examining the party’s chair organization of the CHP central administration. In this time that the multi-party life began, one of the places where the new political movement of the CHP was seen is the Muş province. This study has been on the subject of the efforts of the CHP to make the organization of the center, district and county in the province of Muş active. The organizational activities of the CHP in the Muş illi and districts, the district and district congresses it organizes, the district and district governments it determines, the socio-economic qualities of the persons in the organization have been studied. The political competition between the two parties in the process of organization in Moshe was addressed with examples of how the political competition between the two parties reflected in the local press of the time.

0
2019
Yazar:  
Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Bitlis Eren Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi

Alan :   Eğitim Bilimleri; Filoloji; Güzel Sanatlar; Hukuk; İlahiyat; Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler; Spor Bilimleri

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 324
Atıf : 2.502
© 2015-2024 Sobiad Atıf Dizini