Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 16
 Görüntüleme 60
 İndirme 17
SOSYAL ADALET LİDERLİĞİ ÖLÇEĞİ’NİN SALÖ GELİŞTİRİLMESİ: GEÇERLİK VE GÜVENİRLİK ÇALIŞMASI
2015
Dergi:  
Ahi Evran Üniversitesi Kırşehir Eğitim Fakültesi Dergisi
Yazar:  
Özet:

Bu çalışmada okul müdürlerinin sosyal adalet liderliği davranışlarını belirlemeye elverişli, geçerli ve güvenilir bir ölçeğin geliştirilmesi amaçlanmıştır. Bu kapsamda sosyal adalet liderliği yazınına dayalı olarak hazırlanan madde havuzu, uzman görüşüne sunulmuştur. Uzman önerileri ile son şekli verilen 33 maddelik taslak ölçek, Ankara ilindeki dört farklı okuldan 424 öğrenciye uygulanmıştır. Ölçeğin yapı geçerliği, açımlayıcı AFA ve doğrulayıcı DFA faktör analizi ile incelenmiştir. AFA, Sosyal Adalet Liderliği Ölçeğinin SALÖ „destek?, „eleştirel bilinç? ve „katılım? olmak üzere üç faktörlü olduğu ortaya koymuştur. SALÖ, varyansın %57sini açıklamıştır. DFA, üç faktörlü modele ilişkin uyum iyiliği değerlerinin “mükemmel uyum” düzeyinde olduğunu göstermiştir. SALÖ?de yer alan madde ve faktörlerin ayırt edicilik güçlerinin de yüksek olduğu belirlenmiştir. Cronbach alfa, Guttman ve Spearman-Brown iç tutarlılık katsayıları ise SALÖ?nün yüksek düzeyde güvenilir olduğunu göstermiştir. Bu bulgulara dayalı olarak, SALÖ?nün Türkiye?deki okullarda müdürlerin sosyal adalet liderliği davranışlarını belirlemede kullanılmaya elverişli, geçerli ve güvenilir bir veri toplama aracı olduğu sonucuna ulaşılmıştır.

Anahtar Kelimeler:

Development Of Social Justice Leadership Scale Sjls : The Validity and Reliability Study
2015
Yazar:  
Özet:

The purpose of the present study is to develop a valid and reliable scale for measuring the social justice leadership behaviors of school principals. For this purpose, an item pool was prepared based on the social justice leadership literature and was examined by experts. Based on the views of the experts, 33-items draft form was filled in by 424 students from four different schools located in Ankara. Exploratory EFA and confirmatory CFA factor analysis was used to examine the construct validity of the scale. EFA showed that Social Justice Leadership Scale SJLS consist of three factors named as „support‟, „critical consciousness‟ and „participation‟. SJLS explained 57 percent of the variance. CFA revealed that the three factor structure of the SJLS has high level of goodness of fit indexes. It was also determined that item and factor discrimination level of the SJLS were high. Cronbach Alpha, Guttmann and Spearman-Brown internal consistency coefficients indicated that the SJLS is highly reliable. Based on the findings, it is concluded that SJLS is a valid and reliable data collection tool to measure the principals‟ social justice leadership behaviors in Turkish schools

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler










Ahi Evran Üniversitesi Kırşehir Eğitim Fakültesi Dergisi

Alan :   Eğitim Bilimleri

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 1.178
Atıf : 16.552
2023 Impact/Etki : 0.37
Ahi Evran Üniversitesi Kırşehir Eğitim Fakültesi Dergisi