Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 1
 Görüntüleme 24
 İndirme 1
EDİNİLMİŞ MAL REJİMİNİ TASFİYESİ, MİRASIN PAYLAŞILMASI, TENKİS HAKKI
2013
Dergi:  
İstanbul Hukuk Mecmuası
Yazar:  
Özet:

4721 sayılı Türk Medeni Kanunun kabulüyle, yasal mal rejimimiz, mal ayrılığından edinilmiş mal rejimine dönüşmüştür. Bu sebeple, evlilik birliğinin her hangi bir sebepten sona ermesi halinde, velayet, maddi-manevi tazminat, nafaka taleplerinin yanında onlardan çok daha fazla hukuki tartışmalara neden olabilecek mal rejiminin tasfiyesi sorunu ile karşı karşıya bulunuyoruz. Daha önce bu konuda hukuki bir sorun olmadığından, mal rejimleri ile, miras hukuku arasındaki bağlantı üzerine fazla bilimsel araştırma yapılmış bir konu değildir. Miras hukuku kuralları ile Aile hukuku kurallarının bir biriyle karşılaşması sunucu karşımıza bir hukuki çorba çıkmaktadır. Biz Medeni kanun Komisyonunda, mal rejimine göre tasfiye konusunun sadece evliliğin boşanma ile sona ermesi haline münhasır sayılmasını, evliliğin ölümle sona ermesinde paylaşımın sadece miras hukuku kurallarına göre yapılmasını önermiştik. Nitekim Alman ve Avusturya hukuklarında, sağ kalan eşe bu konuda bir seçim hakkı tanınarak, iki hukuk dalının bir biriyle dolaşması önlenmeye çalışılmıştır. Medeni Kanun komisyonu çoğunluğu bu öneriye katılmadı. Sebebi de, komisyonda, yasal mal rejimi olarak paylaşmalı mal ayrılığınn kabul edilmesi idi. Eğer bu daha sonra Adalet Bakanlığınca değiştirilip, edinilmiş mallar rejimi yasal mal rejimi haline getirimemiş olsaydı aşağıda arz edeceğimiz hukuki sorunlar zaten olmayacaktı.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler




İstanbul Hukuk Mecmuası

Alan :   Hukuk

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 1.772
Atıf : 4.774
İstanbul Hukuk Mecmuası