Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 59
 İndirme 24
Seyh Abdurrahman Aktepî’nin Rewdinne’îm Adli Eserinde Kalem
2015
Dergi:  
Bingöl Üniversitesi Yaşayan Diller Enstitüsü Dergisi
Yazar:  
Özet:

Kalem motifi, klasik edebiyatta nazik bir yere sahiptir. Klasik edebi metinlerde böyle unsurların varlığı, şairin içinde yaşadığı dönem, şartlar ve toplumsal yapıyla da ilişkilidir. Bu yöntemle görülüyor ki, şair adeta yuvasını yapan bir kuş gibi, bütün edebi unsurlardan yararlanmakta ve bu şekilde eserini vücuda getirmektedir. Kürt/Kurmanci edebiyatında Şeyh Abdurrahman Aktepî (1854- 1910) ne kadar önemli bir konuma sahip ise, onun Rewdinne’îm isimli eseri de Kürt edebiyatının şaheserlerindendir. Nasıl ki Şeyh Abdurrahman Aktepî edebi bir çığır açmış ve başta kendi aile efradından değerli şairlerin yetişmesine vesile olmuşsa, Rewdinne’îm adlı eseri de Kürt edebiyatında yeni bi mesnevi anlayışı getirmiştir. Bu eser beyit adedi itibariyle de Kürt edebiyatının en büyük mesnevilerinden birisi olarak kabul edilmektedir. Rewdinne’îm’in bu denli hacimli bir eser olması hasebiyle, şair pek çok yerde tenefüs mahiyetinde farklı motifler  kullanmıştır ki bunlardan biri de kalem motifidir. Bu çalışmamızda bu eserin muhtevası içinde kalem motifini inceleyeceğiz. Anahtar Sözcükler: Mesnevî, Rewdinne’îm, Aktepe, Şeyh Abdurrahman Aktepî, Kalem.

Anahtar Kelimeler:

Null
2015
Yazar:  
2015
Yazar:  
Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler










Bingöl Üniversitesi Yaşayan Diller Enstitüsü Dergisi

Alan :   Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 124
Atıf : 2.647
© 2015-2024 Sobiad Atıf Dizini