Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 52
 İndirme 14
Nȃzikî Mecmuasında Yer Alan Duaların İncelenmesi
2020
Dergi:  
Turkish Studies Language and Literature
Yazar:  
Özet:

Mecmua cem kökünden gelip toplama eser, her konuya ait bilgiden bahseden antoloji ya da koleksiyon demektir. Bu çalışmada, doktora tezimin konusunu teşkil eden ‘Berlin Kraliyet Kütüphanesi Wilhelm Pertch Katalogu Ms. Diez. A. Oet. 82 numaralı Nâzikî Mecmuası’nda bulunan dua metinleri yazıldığı dile ve duaların konularına göre sınıflandırılarak incelenmiştir. Biyolojik olduğu kadar psikolojik bir varlık olan insan türlü durumlarda; yaşadığı zorlukları aşmada, yaşama sevincinin yok olmasını engellemekte, kendisine yapılan bir kötülüğü ortadan kaldırmakta duaya başvurmuştur. Dua kelimesi Arapça çağırmak; yardım dilemek, bir şey istemek anlamına gelmektedir. Mecmuada gazel, kaside, kıta ağırlıklı hem başka şairlerin hem de Nâzikî’nin şiirleri ve müellifin dikkatini çeken her türlü metin bulunmaktadır. Kaynaklarda mecmuayı düzenleyen, kendisi de bir 17. yüzyıl şairi olan Nâzikî’yle alakalı yeterli bilgi yoktur. Şairin biyografisini oluşturmada ve psikolojisini anlamada Nâzikî’nin kendisinin tertip ettiği anlaşılan mecmuadaki her türlü metni değerlendirmenin yararına inanılarak bu çalışma oluşturulmuştur. Dua metinleri dilek ve Allah’a yakarış metinleri olduğu için duada bulunan insan, neyin eksikliğini çekiyor, neyin olup neyin olmamasını istiyorsa dua edenin herkesten gizlenmiş istekleri dua metinlerinde su yüzüne çıkmaktadır. Dua metinleri Türkçe, Arapça ve şiir halinde oluşuna göre sınıflandırılmış; konularına ve edebi niteliğine göre değerlendirilmiştir. Bu çalışmayla hem Nâzikî’nin biyografisini oluşturmak amacıyla yeni bir adım atılmış hem de dua metinleri edebi açıdan incelenmiştir. Yapılan araştırmadan hareketle duanın nazmın ya da nesrin bir türü olup olmadığı, bu yazıda tartışmaya açılan ve araştırmacıların ilgisini bekleyen önemli bir tartışma konusudur. Böylelikle bugün için edebiyat dünyasının ve edebiyat tarihinin karanlıkta kalan bir yüzünün daha aydınlığa kavuşturulması mümkün olacaktır.

Anahtar Kelimeler:

Prayers in the Numbers of the Numbers
2020
Yazar:  
Özet:

Mecmua comes from a hundred roots and the collection of works means anthology or collection that talks about the information of each subject. In this study, the subject of my doctoral thesis is the 'Berlin Royal Library Wilhelm Pertch Catalogue Ms. Diez. and OET. The number 82 of the prayers in the Nazi Mecmuasi is classified according to the language and the subjects of the prayers. The human being, which is both biological and psychological, in various situations, in overcoming the difficulties he experiences, in preventing the disappearance of the joy of life, in removing a evil that has been done to him, has applied to prayer. The word prayer in Arabic means asking for help, asking for something. In Mecmuada gazel, kaside, continental importance both the poems and the poems of Nâzikî and all kinds of texts that attract the attention of the author. There is not enough knowledge about Nâzikî, a poet of the 17th century, who has organized the mecmuah in the sources. This study was created by believing in the benefit of evaluating all kinds of text in the mecma, which Nazikî himself has made in the creation of the poet’s biography and understanding of his psychology. The prayer is the prayer, the prayer is the prayer, the prayer is the prayer, the prayer is the prayer, the prayer is the prayer, the prayer is the prayer, the prayer is the prayer, the prayer is the prayer, the prayer is the prayer, the prayer is the prayer. The prayer texts are classified according to their form in Turkish, Arabic and poetry; they are evaluated according to their subjects and literary nature. With this work, a new step was taken in order to create both the biography of Nâzikî and the text of prayer was studied literally. From the research done, it is an important topic of discussion whether prayer is a kind of Nazmine or Genesis, which is open to discussion in this article and awaits the interest of the researchers. Thus, for today, it will be possible to bring more light to the darkness of the literary world and a face of literary history.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler
Turkish Studies Language and Literature

Alan :   Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 748
Atıf : 278
Turkish Studies Language and Literature