Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 10
 İndirme 2
Landsat 8 Örneğiyle Multispektral Görüntü İşlemede Yapay Sinir Ağları, Destek Vektör Makineleri ve Karar Ağaçları Algoritmalarının Duyarlılıklarının Karşılaştırılması
2023
Dergi:  
Journal of Social and Humanities Sciences Research
Yazar:  
Özet:

Bu çalışma, sınıflandırma algoritmalarının duyarlılıklarını analiz etmeye yöneliktir. Çalışma alanı olarak İzmir'in Urla ilçesi seçilmiştir ve bölgenin aralık ve nisan LANDSAT 8 görüntüleri eş zamanlı olarak işlenmiştir. Sınıflandırmada Yapay Sinir Ağları (YSA), Destek Vektör Makineleri (DVM) ve Karar Ağaçları (KA) algoritmaları kullanılmıştır. Sınıflandırma için şehir, orman, sera, çayır, narenciye, ekili ve yanmış alanlardan oluşan dokular seçilmiştir. Bu dokuların seçimi, GPS cihazı ile yerinde gözlem (in-situ) araştırmaları yapılarak gerçekleştirilmiştir. Çalışmanın sonuçları, kompleks matris algoritması kullanılarak sınıflandırmaların duyarlılıklarının test edilmesiyle elde edilmiştir. Farklı mevsimlerden elde edilmiş görüntülere göre genel doğruluklar hesaba katıldığında, aralık verileri ile yapılan çalışma nisan verileri ile yapılan çalışmadan %8 daha fazla doğruluk sağlamıştır. Algoritmalara göre, en yüksek doğruluk oranı %85 ile YSA algoritması tarafından sağlanmıştır. KA algoritması, bilgisayarda harcanan zaman açısından avantajlı olmasına rağmen sınıflandırma konusunda en az doğruluk oranını sağlayan algoritma olarak tespit edilmiştir. DVM algoritmaları ise geniş alanlı sınıflandırma çalışmalarında hem bilgisayarda harcanan zaman hem de doğruluk analizleri göz önüne alındığında avantajlıdır. Bu çalışma, bölgesel doğal kaynakların korunması ve yönetimi konusunda faydalı olabilecek veriler sağlamaktadır. Sınıflandırma algoritmalarının duyarlılıklarının analiz edilmesi, benzer çalışmalar için bir temel sağlayabilir ve gelecekteki araştırmalar için bir referans olabilir.

Anahtar Kelimeler:

Landsat 8 Multi-spectral Image Processing, Support Vector Machines and Decision Tree Algorithms
2023
Yazar:  
Özet:

This study aims to analyze the sensitivities of classification algorithms. As the work area, the Urla district of İzmir has been selected and the LANDSAT 8 images of the area are processed simultaneously. In the classification, artificial nerve networks (YSA), support vector machines (DVM) and decision trees (KA) algorithms were used. For classification, the tissues consisting of cities, forests, greenhouses, grapes, orange, crop and burned areas were selected. The selection of these tissues was carried out by carrying out on-site observation (in-situ) research with the GPS device. The results of the study were obtained by testing the sensitivities of classifications using the complex matrix algorithm. According to the images obtained from different seasons, when general accuracy was taken into account, the study with the interval data provided 8% more accuracy than the study with the April data. According to the algorithms, the highest accuracy rate is provided by the YSA algorithm with 85%. The KA algorithm has been identified as an algorithm that provides the lowest accuracy rate in classification, although it is advantageous in terms of time spent on the computer. DVM algorithms are advantageous in broad-space classification studies, taking into account both the time spent on the computer and the accuracy analysis. This study provides data that may be useful about the conservation and management of regional natural resources. Analysis of the sensitivities of classification algorithms can provide a basis for similar studies and can be a reference for future research.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler




Journal of Social and Humanities Sciences Research

Alan :   Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 2.160
Atıf : 21
© 2015-2024 Sobiad Atıf Dizini