Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 20
 İndirme 4
Hemavend Aşireti’nin Cezayir-i Bahr-i Sefid Vilayetindeki Faaliyetleri(1889 -1905)
2022
Dergi:  
Journal of History and Future
Yazar:  
Özet:

Bir Kürt aşireti olan Hemavend asıl yerleşim yerleri olan Kerkük, Halep ve Musul’dan Cezayir-i Bahr-i Sefid Vilayeti ‘ne özellikle Sakız ,İstanköy ve Rodos Adasına sürgün getirilmişlerdir. Toplam sayıları 200’ e yakın olan bu Kürt nüfus , sürgün yeri olan bu vilayeti havası başta olmak üzere emniyetsizlik ve düzensizlik sebebiyle kalacak bir yer olarak görmemişlerdir. Bu vilayetten firar ederek durumlarını daha da kötü hale getiren Hemavendlilerin ailelerinden ayrı olarak yaşamaları hayatlarını daha da kötü duruma sokmuştur. Vilayetin Rodos ve Limni,Sakız gibi sancaklarının çeşitli yerlerine kalan bu halkın devlete verdiği maddi yük de vilayetin çeşitli kaynaklarından karşılanmaya çalışılmıştır. Aşiretin devletten başlıca talepleri kendilerinin hayat koşullarına daha uygun olarak gördükleri Musul ,Şam Halep,Adana gibi vilayetlere gitmek için izin vermesidir. Aşiretteki hanelerin bu şekilde parçalandıkları için bir araya gelmek talebinde bulundukları evraklar arşivde oldukça fazladır.Devlet bu haneleri başka vilayetlere göndermektense yevmiyelerini artırmayı tercih etmiştir. Bu insanların geçimini temin etmesi için devlet belli bir miktar yevmiye bağlamış, geçinemediklerini belirten aşiret mensupları sürekli yevmiyelerinin artırılması talebinde bulunmuştur. Aşiret bireylerinin kaldıkları yerler genellikle kalabalık ve sağlık koşullarından uzak olan hanelerdir. Devletin maalesef haklı sebeple Hemavend aşiretlerini memleketlerinden sürdüğü kabul edilse de bu insanlar perişan bir duruma düşmekten kurtulamamıştır. Sürgünlerin bazılarının affedilmesi devletin vicdani yapısını göstermesine güzel bir örnektir. Başbakanlık Osmanlı Arşiv belgelerinden yararlanılan makalemiz Cezayir-i Bahr-i Sefid Vilayetindeki Hemavend aşiretinin yaşadığı koşullar, sayıları, arşive yansıyan evraklarla aydınlatılmaya; Osmanlı Devletinin sosyal ve ekonomik tarihinin bir kesiti vermeye çalışılmıştır. Makalede Hemavend Aşireti’nin XIX. yüzyılın sonlarından itibaren Cezayir-i Bahr-i Sefid Vilayeti ‘ne yerleşmeleriyle birlikte meydana gelen ekonomik sıkıntı ile asayiş sorunlarını da tespit edilmiştir.

Anahtar Kelimeler:

Activities Of Hemavend Tribe In Eyalet Of The Archipelago (eyālet-i Cezāyir-i Baḥr-i Sefīd In Ottoman Turkish) (1889 -1905)
2022
Yazar:  
Özet:

The Hemavend, a Kurdish tribe, were exiled from their original settlements of Kirkuk, Aleppo and Mosul to the Eyalet of the Archipelago, especially Chios, Kos and Rhodes Island. This Kurdish population, whose total number was close to 200, did not see this province, which was a place of exile, as a place to stay due to insecurity and disorder, especially the weather. The people of Hemavend, who made their situation worse by escaping from this province, lived separately from their families, which made their lives worse. The financial burden given to the state by these people, who stayed in various parts of the province's sanjaks such as Rhodes, Lemnos, Chios, was tried to be met from various sources of the province. The main demands of the tribe from the state were to allow them to go to provinces such as Mosul, Damascus, Aleppo, Adana, which they see more suitable for their living conditions. There are a lot of documents in the archive that the households in the tribe demanded to come together because they were broken up in this way. The state preferred to increase their daily wages rather than sending these households to other provinces. In order for these people to make a living, the state paid a certain number of daily wages, and the members of the tribe, who stated that they could not get along, constantly demanded an increase in their daily wages. The places where the tribal members stayed were generally the households that were crowded and far from sanitary conditions. Unfortunately, although it was accepted that the state expelled the Hemavend tribes from their homeland for just cause, these people could not escape from falling into a miserable situation. The forgiveness of some of the exiles was a good example of the state's conscientiousness. Our article, which benefited from the Prime Ministry Ottoman Archive documents, aims to illuminate the conditions and numbers of the Hemavend tribe in the Eyalet of the Archipelago with the documents reflected in the archive; it is tried to give a cross-section of the social and economic history of the Ottoman Empire. In the article, the economic distress and security problems that occurred with the settlement of the Hemavend Tribe in the Eyalet of the Archipelago from the end of the 19th century were also determined.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler








Journal of History and Future

Alan :   Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 437
Atıf : 572
© 2015-2024 Sobiad Atıf Dizini