Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 16
 İndirme 2
Kitap Tanıtımı: Gavin Brockett, Ne Mutlu Türk’üm Diyene: Türk-müslüman Kimliğinin Müzakeresi, Çev. Özgür Balkılıç, İstanbul, 2022
2023
Dergi:  
VAKANÜVİS- Uluslararası Tarih Araştırmaları Dergisi
Yazar:  
Özet:

Tarihçi Gavin D. Brockett’in 2011 yılında ABD’de yayımlanan “Ne Mutlu Türk’üm Diyene: Türk-Müslüman Kimliğinin Müzakeresi” başlıklı kitabı, Özgür Balkılıç çevirisiyle 2022’nin Ekim ayında Fol Yayınları tarafından Türkçe literatüre kazandırılmıştır. 400 sayfadan oluşan çalışma Giriş ve Sonuç bölümlerinin haricinde yedi bölümden oluşur. Brockett’in çalışması, en temelde Türk ulus-devletinin ve ona ait milli kimliğin inşası faaliyetini eleştirel bir perspektifle yeniden okuyarak bu süreçte “halkın millete dönüştürülmesi”nin sorunlu hikâyesini konu edinir. “1945 öncesinde Türk milli kimliğinin mevcut olmadığı” önermesi üzerinden yola çıkan kitap, ulus-inşası pratiğini “halk arasında” ve “elitler nazarında” olmak üzere ikili bir düzlemde ele alır ve tek partili dönem boyunca Türkiye’de ulus-devlet kimliğinin inşa edilemediğini ileri sürer. Halkın, Kemalist Türklük tahayyülüne bakışını ortaya koymak adına Brockett, çalışma boyunca yerel basılı medyanın üzerinde özellikle durur. İnşa edilmeye çalışılan ulus-devlet kimliğinin arkasını yasladığı tarihsel anlatılar, semboller ve söylemlerin barındırdığı seküler karakterin halk nezdinde bir karşılığı bulunmadığını iddia eden yazar, Demokrat Parti dönemiyle birlikte yeni bir kimlik tahayyülünün mümkün olduğunu öne sürer. Brockett’a göre elitist bir tarzda kurgulanan ulus-devlet vatandaşlığı kipinin tam karşısındaki “Türk-Müslüman kimliği” algılaması, aynı zamanda Türkiye’deki muhalefet geleneğinin de kristalleştiği bir hattın en merkezi fikirlerinden birini oluşturur. Bu haliyle Brockett’in çalışması Faroz Ahmad, Bernard Lewis ve Eric Jan Zürcher gibi modern Türk tarihçiliğinin öncü isimlerinin açtığı yolda yapılan bir katkı ve eleştiriye açık birtakım tespitlerine rağmen Türk ulus-inşası tecrübesini tarihsel sosyoloji alanında anlamlandırabilecek değerli bir kitap görünümündedir.

Anahtar Kelimeler:

Book Review: Gavin Brockett, What Happy Turk's To Say: The Talk Of Turkish-muslim Identity. Free Balkilic, Istanbul, 2022
2023
Yazar:  
Özet:

Historic Gavin D. Brockett’s book “What Happy Turk’s Say: The Talk of Turkish-Muslim Identity” published in the United States in 2011 was awarded to Turkish literature by the Fol Publishing in October 2022, with Free Balkılıç translation. The work consists of seven sections, except the Input and Result sections. Brockett’s work, primarily, re-read the activity of the construction of the Turkish national state and its national identity from a critical perspective, addresses the problematic story of “the transformation of the people into a nation” in this process. The book, based on the proposal that "there was no Turkish national identity before 1945", addresses the practice of nation-building on a bilateral level, including "between the people" and "in the elites" and affirms that the national-state identity in Turkey cannot be built during the one-party period. In order to reveal the view of the people on the imagination of the Kemalist Turkey, Brockett is focused on the local printed media throughout the work. The author, who claims that the historical narratives, symbols and speeches behind the nation-state identity that is sought to be built have no reward in the public, suggests that a new identity imaging is possible along with the Democratic Party period. According to Brockett, the perception of the "Turkish-Muslim identity" right in front of the national-state citizenship curve, established in an elitist style, is also one of the most central ideas of a line where the tradition of opposition in Turkey is crystallized. In this way, Brockett’s work is a contribution made in the path of the leading names of modern Turkish history, such as Faroz Ahmad, Bernard Lewis and Eric Jan Zürcher, and a valuable book that can understand the experience of Turkish nation-building in the field of historical sociology, despite some critical findings.

Anahtar Kelimeler:

Book Review: Gavin Brockett, Ne Mutlu Turk’um Diyene: Turk-musluman Kimliginin Muzakeresi, Cev. Ozgur Balkilic, İstanbul, 2022
2023
Yazar:  
Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler


VAKANÜVİS- Uluslararası Tarih Araştırmaları Dergisi

Alan :   Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 444
Atıf : 564
© 2015-2024 Sobiad Atıf Dizini