Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 4
 Görüntüleme 59
 İndirme 9
Türkiye’de Döviz Kuru Geçiş Etkisinin İncelenmesi: Dönemler Arası Bir Karşılaştırma
2021
Dergi:  
Journal Of Social, Humanities And Administrative Sciences
Yazar:  
Özet:

Bu çalışmada Türkiye için döviz kurundan TÜFE enflasyonuna geçiş etkisi (pass-through) incelenmektedir. Analiz dönemi olarak 2006:04-2021:07 dönemi dikkate alınmıştır. Analizde kullanılan dönemler TCMB başkanlarının görev süreleri dikkate alınarak üç farklı döneme ayrılmıştır. 2006:04-2011:03 arası dönem Durmuş Yılmaz, 2011:04-2016:03 arası dönem Erdem Başçı, 2016:04-2021:07 arası dönemde Başçı sonrası dönemi temsil etmektedir. 2016 sonrası dönemde Murat Çetinkaya, Murat Uysal, Naci Ağbal ve Şahap Kavcıoğlu’nun başkanlık yaptığı dönemdir. 2016 sonrası başkanların görev süresinin kısa olması nedeniyle analizde bu dönem Başçı sonrası dönem olarak sınıflandırılmıştır. Analiz dönemi üç farklı döneme ayrılmasının nedeni farklı dönemlerde Türkiye’deki döviz kuru geçişkenliği hakkında bilgi sahibi olunmasının amaçlanmasıdır. Ekonometrik analizde enflasyon oranının hesaplanmasında Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) kullanılmıştır. Döviz kuru olarak ise sepet döviz kuru dikkate alınmıştır. Geçiş etkisinin incelenmesi amacıyla kurulan modeller Vektör Otoregresif (VAR) yöntemiyle tahmin edilmiştir. VAR modeli yardımıyla elde edilen etki tepki analizlerine göre, Yılmaz ve Başçı döneminde döviz kurundaki şok karşısında enflasyon oranın verdiği tepki istatistiksel olarak anlamsızken, Başçı sonrası dönemde döviz kuruna gelen şokun enflasyon üzerindeki etkisinin istatistiksel olarak anlamlı olduğu ve bu etkinin pozitif yönde olduğu tespit edilmiştir. Varyans ayrıştırması sonucuna göre, Başçı sonrası dönemde döviz kurunun enflasyon oranının varyansı içerisindeki payı daha yüksek olduğu görülmüştür. Bu sonuçta etki-tepki fonksiyonlarından elde edilen sonuçları destekler niteliktedir. Son olarak uygulanılan Granger nedensellik analizi sonucuna göre Yılmaz döneminde TÜFE’den kura tek yönlü nedensellik bulunmuştur. Başçı döneminde nedensellik bulunmazken, Başçı sonrası dönemde ise çift yönlü nedensellik ilişkisi bulunmuştur. Elde edilen tüm bulgular; Başçı sonrası dönemin önceki dönemlerden döviz kuru-enflasyon ilişkisi noktasında kayda değer bir şekilde farklılaştığı göstermektedir.

Anahtar Kelimeler:

In Turkey, The Influence Of The Turnover In Turkey: An Agreement Between The Years
2021
Yazar:  
Özet:

This study examines the transition effect (pass-through) from the exchange rate to the TÜFE inflation for Turkey. The period 2006:04-2021:07 was considered as the analysis period. The periods used in the analysis have been divided into three different periods, taking into account the term of office of the TCMB presidents. The period between 2006:04-2011:03 Stopped Yılmaz, 2011:04-2016:03 Period between 2011:04-2016:03 Erdem Başçı, 2016:04-2021:07 Period between 2016:04-2021:07 represents the period after Başçı. In the post 2016 period Murat Çetinkaya, Murat Uysal, Naci Ağbal and Shahap Kavcıoğlu were the presidents. Because the term of office of the presidents after 2016 was short, this period was classified as the post-President period in analysis. The reason for the analysis period dividing into three different periods is the purpose of getting information about the currency transition in Turkey in different periods. In the Econometric Analysis, the Consumer Price Index (TÜFE) was used to calculate the inflation rate. The currency is considered as the currency currency currency. Models created for the purpose of studying the transition effect were predicted by the Vector Otoregressive (VAR) method. According to the impact response analysis obtained by the VAR model, the inflation rate’s response to the shock in the exchange rate in the Yılmaz and Headquarters period is statistically meaningless, while the impact of the shock in the exchange rate in the Headquarters period is statistically meaningful and this effect is in the positive direction. According to the variance division, the share of the currency rate in the variance in the post-CEO period was higher. This results in supporting the results obtained from the influence-tepki functions. According to the Granger Causability Analysis, a one-way cause was found from TÜFE in the Yılmaz period. There was no cause in the head period, but in the head period there was a double cause relationship. All the findings obtained show that the post-Chief period has varied significantly from the previous periods in the currency-inflation ratio point.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler




Journal Of Social, Humanities And Administrative Sciences

Alan :   Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 1.031
Atıf : 334
© 2015-2024 Sobiad Atıf Dizini