Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 1
 Görüntüleme 43
 İndirme 7
Zemahşerî’nin 'ruûsu’l-mesâil' İsimli Hilâf Türü Eserinin Tahlil Edilmesi
2019
Dergi:  
Hitit İlahiyat Dergisi
Yazar:  
Özet:

Arap dili ve belâgatı konusunda otorite kabul edilmiş bir şahsiyet olan Zemahşerî (ö.538/1143) çok yönlü bir âlimdir. Tefsir, fıkıh, hadis ve kelâm gibi disiplinlerde de geniş bir ilme sahip olan Zemahşerî itikatta koyu bir mu’tezilî olup, amelde ise Hanefî mezhebine mensuptur. Onun fıkıhla ilgili kaleme almış olduğu “Ruûsu’l-mesâil” isimli eseri hilâf ilmi açısından önemli bir yere sahiptir. Zemahşerî bu eserinde, mensubu olduğu Hanefî mezhebinin Şâfiî mezhebinden farklı olan hükümlerini çoğunlukla herhangi bir tercihte bulunmadan karşılıklı deliller bağlamında mukayeseli olarak okuyucuya sunmaktadır. Bu yönüyle Zemahşerî’nin yaygın olarak bilinen diğer yönlerinin yanında iyi bir fakîh olduğunu söylemek mümkündür. Zira iki tarafın delillerini ortaya koymak suretiyle Hanefî ve Şâfiî mezhepleri arasındaki ihtilafları muhtasar bir biçimde ortaya koyan bir eser kaleme almak, her iki mezhebe de vâkıf olmayı gerektirir. Diğer eserlerinde itikâdî olarak mu’tezilî taraftarlığı dikkat çeken ve bu yönde muhaliflerini sert bir dille eleştirdiği göze çarpan Zemahşerî’nin bu eserinde amelde mensubu olduğu Hanefî mezhebi noktasında aynı üslubu takip etmediği ve daha müsamahakar bir çizgi izlediğini görmekteyiz. Müellifin bu yönüyle okuyucuya fürû’ fıkıhta mezhep taassubundan uzak çok yönlü bir fıkıh düşüncesi kazandırmayı amaçladığını söylemek mümkündür. Bu çalışmada fıkhın alt disiplinlerinden uzmanlık gerektiren hilâf türünde muhtasar olarak kaleme alınan “Ruûsu’l-mesâil” isimli eseri bağlamında Zemahşerî’nin fıkıhçılık yönü tespit edilmeye çalışılmıştır.

Anahtar Kelimeler:

The Name Of The Righteous Is The Name Of The Righteous.
2019
Yazar:  
Özet:

The Arabic language and the Arabic language are the Arabic language and the Arabic language are the Arabic language and the Arabic language are the Arabic language and the Arabic language. In the words of the Holy Prophet (peace be upon him), the Holy Prophet (peace be upon him), the Holy Prophet (peace be upon him), the Holy Prophet (peace be upon him), the Holy Prophet (peace be upon him), the Holy Prophet (peace be upon him), the Holy Prophet (peace be upon him) and the Holy Prophet (peace be upon him). He is the one who gives the name of the righteous, and he is the one who gives the name of the righteous, and he is the one who gives the name of the righteous. In this work, the Madhashari, who is a member of the Madhashari Madhashari Madhashari Madhashari Madhashari Madhashari Madhashari Madhashari Madhashari Madhashari Madhashari Madhashari Madhashari Madhashari Madhashari Madhashari Madhashari Madhashari Madhashari Madhashari Madhashari Madhashari Madhashari Madhashari Madhashari Madhashari Madhashari Madhashari Madhashari Madhashari Madhashari Madhashari Madhashari Madhashari Madhashari Madhashari Madhashari Madhashari Madhashari Madhashari Madhashari Madhashari Madhashari Madhashari Madhashari Madhashari Madhashari Madhashari In this way, it is possible to say that Zemahşeri is widely known alongside other aspects of a good poor. For the evidence of the two sides by revealing the differences between the Hanefî and the Shafiî disciples in a substantial way to get a piece of painting requires that both disciples be wicked. In other works, we see that it is not the same pattern in the Hanefî philosophy, and that it follows a more tolerant line in this work, which is not a member of the work, and that it is not the same pattern in the Hanefî philosophy, which is not a member of the work. It is possible to say that the author in this direction is intended to give the reader a multi-found fiction thinking away from the fictional taassub in the fictional fiction. In this study, it was attempted to identify the direction of the fiction of Zemahşerî in the context of the work called "Ruûsu'l-mesâil" which was recognised in the type of hilâf that requires expertise from the sub-disciplines of fıkh.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler


Hitit İlahiyat Dergisi

Alan :   İlahiyat

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 621
Atıf : 1.689
© 2015-2024 Sobiad Atıf Dizini