Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 16
 İndirme 1
Hollandalı Göçmen Yazar Murat Işık’tan Bir Göç ve Kültürlenme Romanı: Verloren Grond (Kayıp Toprak)
2020
Dergi:  
Folklor/Edebiyat
Yazar:  
Özet:

Eski çağlardan günümüze açlık, kuraklık, husumet ya da daha iyi eğitim arayı- şı insanın yaşadığı toprakları bırakıp aynı topraklarda başka yerlere veya başka memleketlere gitmesine neden olmuştur ve halen de olmaktadır. Bu tür olaylar, kaçınılmaz olarak kültür olgusunu ön plana çıkarır. Göç olgusu birçok yazar tara- fından ele alınmış ve eserlerinin ana teması yapılmıştır. Bu makalede, küçük yaşta göçe tanıklık etmiş olan Zaza/Alevi asıllı Hollandalı yazar Murat Işık’ın kaleme aldığı ve ailesinin gerçek yaşam öyküsünden izler taşıyan Verloren Grond (Kayıp Toprak) romanında iç göç etmenlerini ne şekilde ele aldığı incelenmiştir. Eserde bir köyden başka bir köye ve oradan da büyük şehre göç eden Uslu ailesinin önce zorunlu, sonra gönüllü göç edişi, aile bireylerinin duygu, düşünce, umut ve hayal kırıklıkları eşliğinde gündeme getirilir. Eser, göç kuramı itme-çekme modeli ve göç üzerine oluşturulan birtakım itici ve çekici etmenler aracılığı ile irdelenir. Bireyler yaşadıkları yerlerden belirli itici nedenlerden dolayı ayrılarak kendilerini çekici etmenlerin beklediğini düşündükleri yerlere giderler. Eserde en önemli itici etmen aile reisinin bacağının kesilmesi ve buna karşılık ailenin ekonomik kurtuluşu için çekici etmen teşkil eden kendi köyünde bulunan babadan kalma tarladır. Toprak olgusu insanoğlu için önemlidir çünkü ata mirasıdır, aidiyeti, kimliği ve özgürlüğü ifade eder. İkinci önemli itici etmen deprem ise çekici etmen olarak büyük şehre gitme fikrini doğurur. Göçlerin ardından farklı sosyal, kültürel ve psikolojik uyum sorunları yaşayan aile bireyleri kültürlenme süreciyle karşı karşıya kalır. Göç olgu- su Uslu ailesi için ekonomik, kültürel ve toplumsal açıdan önem taşır ve neticesin- de her bir birey için olumlu ve olumsuz sonuçlar doğurur.

Anahtar Kelimeler:

The Dutch Immigrant Author Murat Light's A Migration and Culture: Verloren Grond (Lost Land)
2020
Yazar:  
Özet:

From ancient times to today, hunger, drought, humidity, or better education has led to the people to leave the land they live in and to go to other places or other lands in the same land, and it is still and still. Such events inevitably put the cultural phenomenon in the forefront. The immigration phenomenon has been discussed by many writers and the main theme of their works has been made. In this article, we explore how the Dutch writer Murat Işık, who witnessed the immigration at a young age, took the pen and discussed the immigrants in the novel Verloren Grond (Lost Land), which carries traces from his family's real life story. In the work, the obligatory, then voluntary migration of the Uslu family who migrates from a village to another village and from there to a big city, is presented in conjunction with the feelings, thoughts, hopes and disappointments of the family members. The work is drawn up through the immigration theory's push-up model and a series of motivating and attractive factors created on immigration. Individuals leave the places where they live for certain motivating reasons and go to the places where they think they are attracted. The most important incentive in the work is the cutting of the leg of the family and, in turn, the attractive factor for the economic rescue of the family, the remaining field of the father in his own village. The land phenomenon is important for the human being because it is the horse's heritage, it represents belonging, identity and freedom. The second major driver of the earthquake is the idea of going to the big city as an attractive factor. Families with different social, cultural and psychological harmony problems after migrations face the process of culturalization. The immigration phenomenon—water is of economic, cultural and social importance for the Good Family—and results in positive and negative consequences for each individual.

Anahtar Kelimeler:

0
2020
Yazar:  
Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Folklor/Edebiyat

Alan :   Filoloji

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 984
Atıf : 2.394
Folklor/Edebiyat