Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 235
 İndirme 39
 Sesli Dinleme 1
Kpss’ de Çıkan Coğrafya Alan Bilgisi Sorularının Yenilenmiş Bloom Taksonomisine Göre Analizi
2020
Dergi:  
Batı Anadolu Eğitim Bilimleri Dergisi
Yazar:  
Özet:

Bu çalışmada, KPSS’de yer alan Coğrafya ÖABT’ye (Öğretmenlik Alan Bilgisini Testi) yönelik hazırlanan sınav sorularının Yenilenmiş Bloom Taksonomisine göre incelenerek düzeylerinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Yenilenmiş taksonomi, bilgi ve bilişsel süreç boyutlarından oluşmaktadır. Bilgi boyutunda; olgusal, kavramsal, işlemsel, üst bilişsel bilgi basamakları, bilişsel süreç boyutunda; hatırlama, anlama, uygulama, çözümleme, değerlendirme ve yaratma basamakları bulunmaktadır. Araştırma verileri, 2013-2018 eğitim-öğretim yılların da ÖSYM’nin kendi internet sayfasında yayınlamış olduğu sorulardan oluşmaktadır. Soruların yenilenmiş Bloom taksonomisine göre incelenmesinde içerik analizi yöntemi kullanılmıştır. Araştırma verileri nitel araştırma yöntemlerinden biri olan doküman incelemesi ile elde edilmiştir. Coğrafya Öğretmenliğine yönelik 2013-2018 yılları arasında yapılan KPSS’deki soruların yenilenmiş Bloom taksonomisinin bilgi boyutu ve bilişsel süreç boyutuna göre incelendiğinde soruların çoğunluğunu bilişsel süreç boyutunun en alt basamakları olan “hatırlama” kısmı (110 soru) ve “anlama” kısmı (99 soru) oluşturmaktadır. Bununla birlikte Uygulama, analiz etme, değerlendirme ve yaratma bilişsel süreci boyutuna ilişkin soru bulunmamakla birlikte üst bilişsel bilgi alt boyutunda da soru yer almadığı görülmektedir.

Anahtar Kelimeler:

Analysis Of The Geographic Field Information Questions In Kpss According To The Renewed Bloom Taksonomy
2020
Yazar:  
Özet:

In this study, the aim is to determine their levels by examining the exam questions prepared for the Geography ÖABT (Teaching Field Knowledge Test) included in the KPSS according to the Updated Bloom Taksonomy. It consists of updated taxonomy, information and cognitive process dimensions. In the information size; the factual, conceptual, processual, top-cognitive information stages, the dimension of the cognitive process; the stages of memory, understanding, application, analysis, evaluation and creation. The research data consists of questions that the 2013-2018 educational years have also been published on its own website by ÖSYM. In the study of the questions according to the updated Bloom taxonomy, the content analysis method was used. The research data is obtained by a document review, which is one of the quality research methods. When the questions in the KPSS for Geography Teaching in the years 2013-2018 are studied according to the information size and the size of the cognitive process of the renewed Bloom taxonomy, the majority of the questions are the "memory" part (110 questions) and the "understanding" part (99 questions), which are the lowest stages of the cognitive process size. However, there is no question about the size of the cognitive process of Application, Analysis, Evaluation and Creation, but there is no question about the size of the top cognitive information.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler




Batı Anadolu Eğitim Bilimleri Dergisi

Alan :   Eğitim Bilimleri

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 423
Atıf : 2.064
2023 Impact/Etki : 0.464
Batı Anadolu Eğitim Bilimleri Dergisi