Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 1
 Görüntüleme 177
 İndirme 38
 Sesli Dinleme 2
Ladik (samsun) Ağzındaki Arkaik Unsurlar Üzerine
2020
Dergi:  
Turkish Studies Language and Literature
Yazar:  
Özet:

Ladik, bugünkü coğrafi sınıflandırmaya göre Orta Karadeniz sınırları içerisinde yer almakta olan Samsun ilinin on yedi ilçesinden biridir ve coğrafi konum özelliği bakımından ise Samsun’un iç kısmında yer alır. Tarihi, antik çağ dönemine dayandığı bilinen Ladik’le ilgili en kapsamlı bilgiler Evliya Çelebi’nin “Seyahatname” adlı eseri ve Amasyalı Abdizâde Hüseyin Hüsameddin Efendi’nin “Amasya Tarihi” adlı eserlerinde bulunmaktadır. Eserlerde Ladik’in adı, tarihi, ekonomisi, nüfusu, mesire yerleri ve mimari özelliği gibi yönlerden dikkat çekici bilgi ve bulgular yer almaktadır. Temel özellikleri bakımından ölçünlü dilden ayrılan Türkiye Türkçesi ağızlarında ölçünlü dilde kullanılmayan kelimeler ve ekler yaşadığı için ses (fonetik), şekil (morfoloji) ve söz varlığı (leksikoloji) açısından bir mirastır. Bu nedenle Türkçenin ses, şekil ve söz varlığı açısından incelemeleri yapılırken arkaik/eskicil unsurlardan yararlanılır. Son zamanlarda artan iletişim olanakları, eğitim ve öğretim sayesinde Türkiye Türkçesi ağızları ve ölçünlü dil arasındaki etkileşimi artırmıştır. Bu etkileşim neticesinde ağızlara sinmiş olan birtakım unsurlar zamanla yok olmaya başlamıştır. Bu çalışmada Türkiye Türkçesi ağızlarından biri olan Ladik (Samsun) ağzında bulunan arkaik/eskicil unsurlar incelenmiştir. Ladik (Samsun) ağzı hem Oğuz hem de Kıpçak Türkçesinin etkisinde kalan bir ağız yapısına sahip olduğu için arkaik/eskicil unsurlu bazı kelimelerin ses ve söz varlığı dayanan açıklamalarında Kıpçak Türkçesinde bulunan şekillerine de yer verilmiştir. Ele alınan arkaik/eskicil kelimeler Eski Türkçe döneminden başlayarak Batı Türkçesinin ilk dönemlerine kadar ve bazı kelimelerde de tarihî Türk lehçelerinde göründükleri şekilleriyle verilmiştir.

Anahtar Kelimeler:

On The Archaic Elements In The Mouth Of Ladik (samsun)
2020
Yazar:  
Özet:

According to today’s geographical classification, Ladik is one of the 17 districts of Samsun, which is located within the borders of the Middle Black Sea, and in terms of its geographical location, it is located in the interior of Samsun. The most comprehensive information about the known Ladik, which is based on the ancient era, is found in the work of Evliya Çelebi's "Sejahatname" and the work of Amasialı Abdizâde Hussein Hüsameddin Efendi's "Amasya History". The works contain remarkable information and findings from aspects such as the name, history, economy, population, Egyptian sites and architectural characteristics of Ladik. The Turkish language, which is separated from the measurable language in terms of its basic characteristics, is a legacy in terms of sound (fonetic), shape (morphology) and word existence (lexicology) because the words and additions that are not used in the measurable language in the mouths of the Turkish language. Therefore, in terms of the voice, shape and word existence of the Turkish language, the study is carried out using archaeological/eskicular elements. Recently, thanks to increased communication capabilities, education and teaching, Turkey has increased the interaction between the Turkish mouths and the measurable language. As a result of this interaction, a number of elements that were swallowed into the mouth began to disappear over time. In this study, an archaeological/eskicular element found in the mouth of Ladik (Samsun), one of the Turkish Turkish mouths, was studied. The LADIK (Samsun) mouth has a mouth structure that remains under the influence of both Son and Kıpçak Turkish, and some words with archaic/eskicil elements are also included in the forms found in Kıpçak Turkish in the explanations based on the voice and word existence. The archaeological/historic words taken are given from the Ancient Turkish period to the early periods of the Western Turkish and in some words with the forms they appear in the historic Turkish languages.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler








Turkish Studies Language and Literature

Alan :   Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 748
Atıf : 274
© 2015-2024 Sobiad Atıf Dizini