Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 4
 Görüntüleme 39
 İndirme 6
GENÇLİK HİZMETLERİ VE SPOR İL MÜDÜRLÜĞÜ ÇALIŞANLARININ PERSONEL GÜÇLENDİRME ALGILARININ İNCELENMESİ
2019
Dergi:  
Research in Sport Education and Sciences
Yazar:  
Özet:

Bu araştırmanın amacı, Gençlik Hizmetleri ve Spor İl müdürlüğü çalışanlarının personel güçlendirme algılarının farklı değişkenler açısından incelenmesidir. Araştırmanın evrenini; Doğu Anadolu Bölgesi’nden Ardahan, Elazığ, Erzincan, Erzurum, Hakkâri, Kars, Malatya, Muş, Tunceli ve Van illerinde çalışan Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürlüğü personelleri oluştururken; örneklem grubu ise bu personel arsından rastgele seçilen 93’ü kadın ve 178’i erkek olmak üzere toplam 271 kişiden oluşmaktadır. Çalışmada veri toplama aracı olarak Spreitzer tarafından 1995 yılında geliştirilen ve Kerse (2013) tarafından Türkçeye uyarlanan 4 alt boyuttan meydana gelen Personel Psikolojik Güçlendirme Algısı Ölçeği kullanılmıştır. Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürlüğü Çalışanlarının Personel Güçlendirme Algılarının cinsiyet ve medeni durumlarına göre karşılaştırılmasında anlamlı farklılıklara rastlanmamıştır (p<0,05). Katılımcıların Personel Psikolojik Güçlendirme ve Alt Boyut Ortalamalarının Eğitim Durum düzeyleri arttıkça daha verilen puan ortalamaları da artmaktadır.

Anahtar Kelimeler:

GENÇLİK HİZMETLERİ VE SPOR İL MÜDÜRLÜĞÜ ÇALIŞANLARININ PERSONEL GÜÇLENDİRME ALGILARININ İNCELENMESİ
2019
Yazar:  
Özet:

The purpose of this research is to study the perceptions of staff strengthening of youth services and staff staff staff staff staff staff staff staff staff staff staff staff staff staff staff staff staff staff staff staff staff staff. The universe of the research is formed by the staff of the Youth Services and Sports Provincial Directorate who work in the provinces of Ardahan, Elazığ, Erzincan, Erzurum, Hakkari, Kars, Malatya, Muş, Tunceli and Van; the sample group consists of a total of 271 people, including 93 women and 178 men, randomly selected from this staff group. The study used the Personal Psychological Strengthening Perception Scale, which was developed in 1995 by Spreitzer and adapted to the Turkish by Kerse (2013) as a data collection tool. There were no significant differences in the comparison of personal strengthening perceptions of youth services and staff staff staff staff staff staff staff staff staff staff staff staff staff staff staff staff staff staff staff staff staff staff staff staff staff staff staff staff staff staff staff staff staff staff staff staff staff staff staff staff staff staff staff staff. The higher the level of education of the participants' personal psychological strengthening and low-dimensional average, the more given score average also increases.

2019
Yazar:  
Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler




Research in Sport Education and Sciences

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 493
Atıf : 1.086
2023 Impact/Etki : 0.264
Research in Sport Education and Sciences