Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 6
Tercihlerde Benzerlik Teorisinin Türkiye ile Avrupa Birliği Arasındaki İmalat Sanayi Ürünleri Ticareti İçin Sınanması
2022
Dergi:  
Uluslararası Ekonomi ve Yenilik Dergisi
Yazar:  
Özet:

Bu çalışmada çekim modeli yaklaşımı çerçevesinde 2007-2019 dönemi dengeli panel verileri kullanılarak Türkiye ile Avrupa Birliği (AB-27) arasındaki imalat sanayi ürünleri ticaretinin tercihlerde benzerlik teorisi argümanlarına göre gerçekleşip gerçekleşmediği ampirik olarak sorgulamaktadır. Bu bağlamda genişletilmiş çekim modeli formatında oluşturulan ihracat ve ithalat modelleri Poisson pseudo en çok olabilirlik (PPML) yöntemi kullanılarak tahmin edilmektedir. Tahmin bulguları Türkiye ile AB-27 ülkeleri arasındaki imalat sanayi ürünleri ticaretinin tercihlerde benzerlik teorisine uygun bir şekilde gerçekleştiğini göstermektedir. Bu sonuç bağlamında Türkiye ile AB-27 ülkeleri arasındaki imalat sanayi ürünleri ticaretinin yatay endüstri-içi ticaret şeklinde gerçekleştiği çıkarımında bulunulabilir. Bu nedenle AB-27 ülkelerinin zevk ve tercihleri tarafından şekillenen mal taleplerinin nasıl değişim sergilediğinin yakından takip ve analiz edilmesinin, Türkiye’nin ticari gelişmeleri bakımından önem taşıyabileceği düşünülmektedir.

Anahtar Kelimeler:

Testing The Theory Of Similarity In Preferences For Manufacturing Trade Between Turkey and The European Union
2022
Yazar:  
Özet:

In this study, it is empirically questioned whether manufacturing trade between Turkey and the European Union (EU-27) has been in line with the arguments of the theory of similarity in preferences, employing balanced panel data from 2007 through 2019 within the framework of the gravity model approach. In this context, export and import models which are in the structure of the augmented gravity model are estimated using the Poisson pseudo maximum likelihood (PPML) method. The estimation results indicate that Turkey and EU-27 trade on manufacturing goods in accordance with the theory of similarity in preferences. Accordingly, it can be deduced that manufacturing trade between Turkey and the EU-27 exhibits the horizontal intra-industry trade characteristic. For this reason, closely monitoring and analyzing how the demand for manufactures directed by the tastes and preferences of EU-27 would change may matter for Turkey's bilateral trade developments.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler






Uluslararası Ekonomi ve Yenilik Dergisi

Alan :   Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 149
Atıf : 714
2023 Impact/Etki : 0.4
Uluslararası Ekonomi ve Yenilik Dergisi