Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 8
 İndirme 1
Para Vakiflarinin Mevkufun Aleyhleri (amaclari) Uzerine Bir Arastirma
2023
Dergi:  
Akademik Tarih ve Düşünce Dergisi
Yazar:  
Özet:

Para vakıfları Osmanlı coğrafyasının hemen her köşesinde kurulmuş ve finansal yapı içerisinde etkisini sürdürmüş olan bir vakıf türüdür. Para vakıfları Osmanlı Devleti’nin son yüzyılında nicel olarak artış göstermiştir. Bu artış bir örneklem çerçevesinde 20. yüzyıl kapsamında vakıfların kuruluş belgeleri olan vakfiyeleri üzerinden incelenmiştir. Vakfiyelerde vakıfların ne için, nerede ve ne zaman kuruldukları gibi temel bilgilerin yanı sıra vakfın türünü ve özelliğini ifade eden bilgiler bulunmaktadır.. Vakıftan yararlananlara genel anlamda “mevkufun aleyh” denir. Bunlar vakfiyelerde hayrat kısmında belirtilen amaçlardır.Osmanlı İmparatorluğu, devletin idari sistemi ile ilgili olarak 1864’ten itibaren vilayet sitemine geçmiştir. İşte bu vilayet sistemi kullanarak, 20. yüzyılda kurulan para vakıfları, Anadolu ve Balkan coğrafyası kapsamında, dönemin vilayetleri ile ifade edilerek, bugünkü il ve ülke olan idari kısımlara göre sınıflandırılmıştır. Buradan seçilen örnekler, araştırılıp analiz edilmiş ve karşılaştırmalı bir gösterimde bulunulmuştur. Bu karşılaştırma para vakıflarının elde ettikleri gelirleri nerelere harcadıkları yani amaçları (mevkufun aleyhleri) tespit edilip karşılaştırılmıştır. Bu da bize bir finans kurumu olarak bilinen para vakıflarının kimleri finanse ettiğini göstermiştir.

Anahtar Kelimeler:

A Research On The Purposes (mevkufun Aleyh) Of The Cash Waqfs
2023
Yazar:  
Özet:

Ottoman cash waqfs were established in almost every corner of the geography and were active in the financial structure. cash waqfs increased quantitatively in the last century of the Ottoman Empire. This increase and its distribution were examined from archival sources through the founding documents of the foundations, namely their endowments, within the scope of the 20th century within the framework of a sample. In addition to basic information such as for what, where and when foundations were established, endowments may also contain information expressing the type and characteristics of the foundation. The beneficiaries of the waqf, i.e. the factor to which its income will be spent, are generally called "mevkufun aleyh". These can be the purposes specified in the charity section of the endowments. Regarding the administrative system of the state, the Ottoman Empire switched to the province system as of 1864. Using this provincial system, the cash waqfs established in the 20th century were classified according to the administrative divisions of Anatolia and the Balkan geography, expressed in terms of the provinces of the period, which today are provinces and countries. The examples to be selected from here have been researched and analyzed, and a comparative representation has been made. This comparison has been made by identifying and comparing where the cash waqfs spent their revenues, that is, their purposes (mevkufun aleyhleri). This will show us who cash waqfs, known as financial institutions, finance.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler






Akademik Tarih ve Düşünce Dergisi

Alan :   Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 908
Atıf : 1.126
© 2015-2024 Sobiad Atıf Dizini