Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 42
 Görüntüleme 204
 İndirme 52
Sesli ve Sessiz Okuma ile İçten Okumanın Karşılaştırılması
2006
Dergi:  
Dicle Üniversitesi Ziya Gökalp Eğitim Fakültesi Dergisi
Yazar:  
Özet:

Okuma görüp algılama, algıladığını anlama, anladığını seslendirme ya da yazma, zihinde yapılandırma gibi göz, ses organları ve zihnin çeşitli hareketlerinden oluşur. Göz resmeder, zihin algılayıp anlamlandırır, ses organları da canlandırır. Okuma bir düşünce sürecidir, onunla bilgiler elde edilir, kültür sahibi olunur. Sesli ve sessiz okumanın, bireyin yaşamındaki yeri inkâr edilemeyecek kadar önemlidir. Bundan dolayı ilk öğretmen, ilk andan itibaren, bireylere zarar veren içten okuma alışkanlığından öğrencilerini uzak tutmalıdır. İlk temel sağlam verildikten sonra, bireyin kendi kendine okuyup, öğrenmesi; önce sesli sonra sessiz okuma alışkanlığını yaşamının bütün evrelerinde kullanacaktır. Ne yazık ki; ses çıkarmadan, ses organlarının çeşitli hareketlerinden meydana gelen ve bireyin yaşamında hiç yeri olmaması gereken, içten okuma denen bu kötü alışkanlık, bireyi ezbere yöneltir. Sevilip, sindirilen bilgi kalıcı, ezberlenen bilgi ise bir müddet (üç hafta) sonra gidicidir. İçten okuma çok yavaş bir okuma alışkanlığı olduğu için, zihni meşgul etmemektedir. Hızlı okuma olan sessiz okuma ise zihne yeni bir meşgale bulma imkânını vermemektedir. Bu nedenle hızlı okuma hızlı anlamayı doğurmaktadır. İçten okumada ilk andan itibaren zihin kendisine bir meşgale bulmakta, birey kendi güçlüklerini giderememekte, başkalarının yardımına gereksinim duymaktadır. Öğretmen ilk andan itibaren öğrencilerini bu kötü alışkanlığın tuzağına düşürmemelidir

Anahtar Kelimeler:

Comparison Of Silent and Sound Reading
2006
Yazar:  
Özet:

Reading and perception consists of the various movements of the eye, voice organs and mind, such as understanding, understanding, or writing, and structuring in the mind. The eye imagines, the mind perceives and understands, and the sound organs also resume. Reading is a process of thinking, with it knowledge is obtained, culture is obtained. The voice and silence of reading is so important that the place in the individual’s life cannot be denied. Therefore, the first teacher, from the first moment, should keep his students away from the intima reading habit that damages individuals. After the first foundation is given, the individual will use the habit of reading and learning himself; first voice and then quiet reading in all stages of life. Unfortunately, this bad habit of reading, which occurs from the various movements of the sound organs without a sound, and which should not have any place in the individual’s life, turns the individual to memory. The knowledge of the love and the digestion is permanent, and the knowledge of the memory is passing after a period of time (three weeks). Because reading is a very slow reading habit, the mind is not busy. The silent reading, which is fast reading, does not allow the mind to find a new job. That’s why quick reading gives you quick understanding. From the first moment in reading, the mind finds himself a job, the individual is unable to resolve his own difficulties, he needs the help of others. The teacher should not put his students in the trap of this bad habit from the first moment.

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler






Dicle Üniversitesi Ziya Gökalp Eğitim Fakültesi Dergisi

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 869
Atıf : 8.037
2023 Impact/Etki : 0.55
Dicle Üniversitesi Ziya Gökalp Eğitim Fakültesi Dergisi