Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 14
 İndirme 6
Yaşlılarda Ağrı İnançlarının Sosyo-demografik Özelliklerle İlişkisinin Değerlendirilmesi
2022
Dergi:  
Yaşlı Sorunları Araştırma Dergisi
Yazar:  
Özet:

Ağrı, yaşlılığın önemli sorunlarından biri olup yaşam kalitesini etkileyen bir faktördür. Ağrıyı bireyin nasıl deneyimlediği gelir, eğitim, yaş ve cinsiyet gibi demografik değişkenlerin yanı sıra bireyin duygusal durumu ve ağrı deneyimi gibi birçok faktörden etkilenmektedir. Denizli ili Tavas ilçesinde yaşayan 65 yaş ve üstü 100 kişi ile yapılan araştırmada ağrıya ilişkin inançlarının ortaya konması amaçlanmıştır. Demografik bilgi anketi ve ağrı inançları ölçeği ile elde edilen veriler, PASW Statistics programında değişkenlerin ölçüm düzeyine uygun olarak analiz edilmiştir. Katılımcıların ağrı inançları, organik inançları ve psikolojik inanç ortalamaları sırasıyla 53.59, 33.65, 19,94 olarak bulunmuştur. Cinsiyet değişkeni ile “Organik İnançlar” alt boyutu arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark bulunmuştur (p<0,05). Kadın katılımcıların (X=34,60) “Organik İnançlar” alt boyut puan ortalaması erkek katılımcıların (X=32,43) “Organik İnançlar” alt boyut puan ortalamasından yüksek olduğu görülmektedir. Cinsiyet değişkeni ile “Ağrı İnançları Ölçeği” arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark bulunmuştur (p<0,05). Kadın katılımcıların (X=55,12) “Ağrı İnançları Ölçeği” puan ortalaması erkek katılımcıların (X=51,63) “Ağrı İnançları Ölçeği” puan ortalamasından yüksek olduğu görülmektedir. Yaşamı boyunca ağrı yaşama sıklığı ile “Ağrı İnançları Ölçeği” ve “Psikolojik İnançlar” alt boyutu arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark bulunmuştur (p<0,05). Yaşamı boyunca her zaman ağrı yaşadığını bildiren katılımcıların (X=20,43) “Psikolojik İnançlar” alt boyut puan ortalaması, yaşamı boyunca nadiren ağrı yaşadığını bildiren katılımcıların (X=18,53) “Psikolojik İnançlar” alt boyutu puan ortalamasından yüksek olduğu görülmektedir. Yaşamı boyunca her zaman ağrı yaşadığını bildiren katılımcıların (X=54,48) “Ağrı İnançları Ölçeği” puan ortalamasının, yaşamı boyunca nadiren ağrı yaşadığını bildiren katılımcıların (X=51,03) “Ağrı İnançları Ölçeği” puan ortalamasından yüksek olduğu ortaya çıkmıştır. Yapılan bu araştırma genellenebilir nitelikte değildir, ancak yaşlılıkta ağrı konusunda yapılmış sınırlı sayıdaki çalışma nedeniyle literatüre katkı sağlamaktadır. Yapılacak olan çalışmalarda kapsamlı tarama türündeki araştırmaların yanı sıra konunun derinlemesine incelenmesini sağlayacak yorumlayıcı nitel araştırmaların da yapılması önerilmektedir.

Anahtar Kelimeler:

Evaluation Of The Relationship Between Pain Beliefs and Socio-demographic Characteristics In Older Individuals
2022
Yazar:  
Özet:

Pain is one of the important problems of old age and is a factor affecting the quality of life. How an individual experiences pain is affected by demographic variables such as income, education, age and gender, as well as many factors such as the individual's emotional state and pain experience. The aim of the study, which was conducted with 100 people who are 65 and over, living in Tavas, Denizli, is to reveal their beliefs about pain. The data obtained with the demographic questionnaire and the pain beliefs scale. The obtained data were analyzed with the PASW Statistics program according to the measurement levels of the variables. The pain beliefs, organic beliefs and psychological beliefs of the participants were found to be 53.59, 33.65 and 19.94, respectively. A statistically significant difference was found between the gender variable and the "Organic Beliefs" sub-dimension (p<0.05). It is seen that the "Organic Beliefs" sub-dimension average score of female participants (X=34.60) is higher than the average of "Organic Beliefs" sub-dimension score of male participants (X=32.43). A statistically significant difference was found between the gender variable and the “Pain Beliefs Scale” (p<0.05). It is seen that the mean score of “Pain Beliefs Scale” of female participants (X=55.12) is higher than the mean score of “Pain Beliefs Scale” of male participants (X=51.63). A statistically significant difference was found between the frequency of experiencing pain throughout life and the “Pain Beliefs Scale” and “Psychological Beliefs” sub-dimensions (p<0.05). It is seen that the "Psychological Beliefs" sub-dimension score average of the participants who reported that they always experienced pain throughout their life (X=20.43) was higher than the "Psychological Beliefs" sub-dimension average score of the participants who reported that they had rarely experienced pain throughout their life (X=18.53). It was found that the "Pain Beliefs Scale" mean score of the participants who reported that they always experienced pain throughout their life (X=54.48) was higher than the "Pain Beliefs Scale" mean score of the participants who reported that they had rarely experienced pain throughout their life (X=51.03). This research is not generalizable, but it contributes to the literature due to the limited number of studies on pain in old age. In future studies, it is recommended to carry out interpretive qualitative studies that will provide an in-depth examination of the subject, as well as comprehensive survey research.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler










Yaşlı Sorunları Araştırma Dergisi

Alan :   Eğitim Bilimleri; Mimarlık, Planlama ve Tasarım; Sağlık Bilimleri; Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 137
Atıf : 1.251
© 2015-2024 Sobiad Atıf Dizini