Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 11
 Görüntüleme 41
 İndirme 10
Türkçe Ders (5, 6, 7, 8) Kitaplarındaki Metinlerin Okunabilirlik Yönünden İncelenmesi
2021
Dergi:  
Uluslararası Türkçe Edebiyat Kültür Eğitim (TEKE) Dergisi
Yazar:  
Özet:

Okunabilirlik, metinlerin okunabilirlik formülleri aracılığıyla okuyucu düzeylerine yönelik olarak değerlendirilmesidir. Bu çalışmada ortaokul Türkçe ders kitaplarındaki metinler okunabilirlik yönünden incelenmiştir. Sadece düzyazı türündeki okuma parçaları dâhil edilmiştir. Şiir türündeki metinler, sözcük tekrarlarının fazla olması, metin uzunluklarının ve yapılarının farklı olması gibi nedenlerden dolayı verilerin daha doğru hesaplanabilmesi için çalışmaya dâhil edilmemiştir. Farklı okunabilirlik formülleri kullanılarak hece sayıları, kelime sayıları, cümle sayıları, kelime ve cümle uzunlukları değerleri incelenmiştir. Hesaplanan bu değerler, okuma metinlerinin yapısı ve güçlükleri hakkında bilgi vermektedir. Toplamda 100 adet okuma parçası incelenmiştir. Metinler türlerine göre ayrılmıştır ve metinlerin genel olarak “kolay” ve “orta seviye” düzeylerinde olduğu görülmüştür. Bilgi verici metinlerin güçlük seviyelerinin öyküleyici metinlerin güçlük seviyesinden daha fazla olduğu belirlenmiştir. Çalışma sonucunda metinlerin okunabilirlik bakımından zorluk seviyelerinin sınıf düzeylerine göre belirgin şekilde artmadığı tespit edilmiştir. Yani sınıf seviyeleri arttıkça okuma parçalarının seviyeleri artmamıştır. Bu çalışma ve başka çalışmaların bir arada kullanılmasıyla metinlerin okunabilirliği için daha kesin sonuçlar verebilecek ölçütler geliştirilebilir.

Anahtar Kelimeler:

5th, 6th, 7th, 8th, 7th, 7th, 7th, 7th, 7th, 7th, 7th, 7th, 7th, 7th, 7th, 7th, 7th, 7th, 7th, 7th, 7th, 7th, 7th, 7th, 7th, 7th, 7th, 7th, 7th, 7th, 7th, 7th, 7th, 7th, 7th, 7th, 7th, 7th, 7th, 7th, 7th, 7th, 7th, 7th, 7th, 7th, 7th, 7th, 7th, 7th, 7th, 7th, 7th, 7th, 7th, 7th, 7th, 7th, 7th, 7th, 7th, 7th, 7th, 7th, 7th, 7th, 7th,
2021
Yazar:  
Özet:

Readability is the assessment of texts through readability formulas towards their readers levels. In this study, the texts in the secondary Turkish teaching books were studied in the direction of readability. Only readings in the form of text are included. Poetry-type texts have not been included in the work for more accurate calculation of data due to reasons such as the excess of word repetitions, the length and structure of the text are different. The use of different readability formulas has studied the values of the number of letters, the number of words, the number of sentences, the word and the length of sentences. These calculated values provide information about the structure and difficulties of reading texts. A total of 100 pieces of reading have been studied. The texts are divided according to their types and the texts have been found to be generally at "easy" and "mediate level" levels. It has been determined that the difficulty levels of informative texts are greater than the difficulty levels of narrative texts. The study found that the difficulty levels of texts in terms of readability did not increase significantly according to class levels. As the class levels increase, the level of reading pieces has not increased. With the combination of this study and other studies, criteria can be developed that can give more accurate results for the readability of texts.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler




Uluslararası Türkçe Edebiyat Kültür Eğitim (TEKE) Dergisi

Alan :   Eğitim Bilimleri; Filoloji

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 1.444
Atıf : 7.620
© 2015-2024 Sobiad Atıf Dizini