Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 48
 İndirme 7
2 AĞUSTOS 1336 (1920) TARİHLİ BİR ARŞİV BELGESİ VE HARB-İ SAGÎR
2021
Dergi:  
Kırıkkale University Journal of Social Sciences
Yazar:  
Özet:

Gayrinizami harp tarihinin en önemli temsilcilerinden biri olan Türk milletinin başvurduğu uygulamaların kökenlerini M.Ö. 6. yüzyıla kadar götürmek mümkündür. Yüzyıllar boyunca farklı formlarda uygulanan bu mücadele şekli Geç Osmanlı Dönemi’nde çete harbi, gerilla harbi, teşkilât-ı mahsusa yapmak, teşkilât-ı mahsusa halinde bulunmak gibi ifadelerle betimlenirken Milli Mücadele Dönemi’nde ise daha ziyade çete harbi, gerilla harbi ve gerilla yapmak şeklinde nitelenmiştir. Ancak Milli Savunma Bakanlığı Arşiv ve Askeri Tarih Daire Başkanlığı Arşivi’nde bir süre önce tespit edilen ve kayıtlara “Harb-i Sagîr Talimatı’nın Savunucu [Sonuncu] Maddesi” olarak geçen 2 Ağustos 1336 (1920) tarihli bir belge, Milli Mücadele Dönemi’nde başvurulan gayrinizami harp yöntemlerine yeni bir pencere açtığı gibi, Türk gayrinizami harp terminolojisinin de sanıldığından daha zengin olduğunu göstermektedir. Bahse konu belge, Milli Mücadele Dönemi’nde icra edilen mukavemet harekâtı ve bu harekâtın yöntemini belirlemek amacıyla hazırlanan emir, tamim, talimat, nizamname ve yasalardan oluşan külliyat ile birlikte değerlendirildiğinde, Türklerin gayrinizami harbin yalnızca pratik değil teorik anlamda da erken dönem temsilcilerinden biri olduğu iddia edilebilir. 2 Ağustos 1336 (1920) tarihli bir belgeden hareketle, harb-i sagîr terkibinin kavramsallaştırılması ve Türk gayrinizami harp birikiminin Milli Mücadele Dönemi’ne dair az bilinen yönlerinden birinin irdelenerek literatürdeki eksikliğin giderilmesine katkı sağlanması amacıyla hazırlanan bu makalede usûl olarak “tarihi yöntem” benimsenmiş, veri toplama tekniği olarak “arşiv araştırması” ve “literatür (alanyazın) taraması” kullanılmıştır.

Anahtar Kelimeler:

2 August 1336 (1920) A document of archives and the Harb-i SAGIR
2021
Yazar:  
Özet:

Gayrinizami is one of the most important representatives of the history of Harp, the origins of the practices applied by the Turkish people. It is possible to take it to the 6th century. Thro the centuries this form of struggle applied in different forms in the Late Ottoman Period is described by expressions such as gang struggle, gerilla struggle, organizations, organizations, and organizations; in the National Struggle Period it is described in the form of gang struggle, gerilla struggle and gerilla struggle. However, a document dated August 2, 1336 (1920) which was recently identified in the Archives of the Ministry of National Defense and Military History of the President's Office and passed into the records as "Harb-i Sagîr Instruction's Defender [Ultimate] Article" shows that, as it opened a new window to the non-grinism harp methods applied in the National Struggle Period, the Turkish non-grinism harp terminology is richer than it was thought. When the subject document is assessed together with the order, order, instructions, law and law formed in order to determine the strength movement carried out in the National Struggle Period and the method of this movement, it can be claimed that Turks are not only practical, but in theoretical sense one of the representatives of the early period. By moving from a document dated 2 August 1336 (1920), the conceptualization of the harb-i sagîr terkibin and the contribution to the removal of the lack in literature by the way of one of the unknown aspects of the Turkish non-grinism harp accumulation of the National Struggle Period was prepared in this article as a "historical method" adopted, the data collection technique was used as "archive research" and "literature scan".

Anahtar Kelimeler:

0
2021
Yazar:  
Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler








Kırıkkale University Journal of Social Sciences

Alan :   Eğitim Bilimleri; Filoloji; Güzel Sanatlar; Hukuk; Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 433
Atıf : 2.357
Kırıkkale University Journal of Social Sciences