Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 13
 İndirme 4
Şiir Çizme Sanatı ve Siirtli Şeyh Süleyman El-halidî (yüksek) Divanından Görsel Şiir Örnekleri
2021
Dergi:  
Siirt Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi
Yazar:  
Özet:

Klasik Osmanlı ve Arap edebî ürünlerinde geleneksel tarzda kaleme alınan şiirlerin yanı sıra, bilinen kalıpların dışına çıkarak yazılmış eserlerin varlığı dikkat çeker. Harf veya sözcüklerin değişik şekillerde kombinasyonu ile görselliği öne çıkararak harflerle şiir çizme sanatı denilebilecek şiir türleri bu örneklerden biridir. Resim ve heykelin İslâm dini tarafından hoş karşılanmaması, yazının resmedilmesi ve muhtelif sanat eserlerinin oluşturulması için ilham kaynağı olmuştur. Değişik hat çeşitlerine sahip ve görselliği ön planda olan Arap alfabesinin bu özelliği sadece yazıda değil değişik sanat alanlarına da yansıtılmıştır. Edebî eserlerde bazen harflerin ifade ettiği sesten ziyade onların şekline vurgu yapılmıştır. Klasik edebiyatımızda yazıyı estetik bir değer hâline getirerek sözün mimarisi denilebilecek istif sanatının şekillendirdiği, âdeta somut bir tabloyu andıran bu tür sanat ürünleri oldukça ilginç örneklere sahiptir. Şahsî veya genel kütüphane ve arşivlerde bulunan binlerce yazma eserde, klasik edebiyatımızın ürünü olan bu şiirler keşfedilmeyi beklemektedir. “Görsel şiir”, “somut şiir”, “desen şiir”, “figüratif şiir” gibi isimlerle anılan bu tarz manzum eserlere sahip şahsiyetlerden biri de Siirtli Şeyh Süleyman Halidî (Yüksek)‘dir. Çalışmamızda başta görsel şiir ve özellikleri ile ilgili genel bilgiler verilecektir. Daha sonra Osmanlı Devleti’nin son dönemlerinde dünyaya gelen ve Cumhuriyet döneminde yaşayarak iki dönemin izlerini taşıyan bu âlimin hayatı ile ilgili bilgi verilerek konu ile bağlantılı müşeccer, muvaşşah/akrostiş ve murabba/kare türündeki görsel şiirlerinden örnekler üzerinde durulacaktır.

Anahtar Kelimeler:

He Is The One Who Gives Righteousness, and The One Who Gives Righteousness, and The One Who Gives Righteousness.
2021
Yazar:  
Özet:

In the classical Ottoman and Arab literary products, the presence of poems that are painted in the traditional style, as well as works that are written out of the known patterns, is remarkable. Poetry that can be called the art of poetry with letters by highlighting visuality with the combination of letters or words in different forms is one of these examples. The fact that painting and sculpture were not welcomed by the Islamic religion, was a source of inspiration for the painting of the writing and the creation of various artworks. This characteristic of the Arab alphabet, which has different line varieties and the visuality is in the forefront, is reflected not only in writing, but also in different fields of art. In literary works sometimes the emphasis on their form is made rather than the letters expressed. In our classical literature, this kind of art products that look like a very concrete painting, formed by the art of the word that can be called the architecture of the word, bringing the writing into an aesthetic value, have quite interesting examples. In thousands of writing works in personal or general libraries and archives, these poems, which are the product of our classical literature, are waiting to be discovered. One of the characters with this kind of manzum works mentioned by names such as "visual poem", "somut poem", "desen poem", "figurative poem" is Siirtli Sheikh Suleyman Halidî (High). In our study we will first provide general information about visual poetry and its characteristics. After that, information about the life of this world that was born in the last periods of the Ottoman State and lived in the Republic period by carrying the traces of the two periods will be given on examples of visual poems in the subject related to the client, muvaşah/akrostiş and murabba/kare type.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler






Siirt Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi

Alan :   Eğitim Bilimleri; Filoloji; İlahiyat; Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 187
Atıf : 1.363
© 2015-2024 Sobiad Atıf Dizini