User Guide
Why can I only view 3 results?
You can also view all results when you are connected from the network of member institutions only. For non-member institutions, we are opening a 1-month free trial version if institution officials apply.
So many results that aren't mine?
References in many bibliographies are sometimes referred to as "Surname, I", so the citations of academics whose Surname and initials are the same may occasionally interfere. This problem is often the case with citation indexes all over the world.
How can I see only citations to my article?
After searching the name of your article, you can see the references to the article you selected as soon as you click on the details section.
  Citation Number 1
 Views 245
 Downloands 38
 Audio Listening 1
Kurmaca ve Gerçek Bağlamında Tarihsel Bir Roman: Hocaefendi’nin Sandukası
2017
Journal:  
Atatürk Üniversitesi Türkiyat Araştırmaları Enstitüsü Dergisi
Author:  
Abstract:

Emre Kongar’ın tek romanı olan Hocaefendi’nin Sandukası postmodern yazım tekniklerinin kullanıldığı postmodern tarihsel bir romandır. Eserde Fatih Sultan Mehmet’in İstanbul’u fethinden sonra başlayıp Sultan’ın ölümüne kadar geçen dönemde yaşanmış iktidarı ele geçirmek için gerçekleştirilen eylemler anlatılır. Bu eylemler arasında özellikle medreselerin yapısını bozmak, hür düşünceyi engellemek gelir. Yazar bu eylemleri aynı zamanda kendi çağının sosyal ve siyasal olaylarına göndermeler yapmak için kullanır. Bu yönüyle müstakil bir tarih kitabı ya da edebi bir eser olan roman yazmaktan ziyade tarihi ve romanı bir araç olarak kullanıp kendi düşüncesini tarihi roman formatında okuyucusu ile paylaşır. Yazar, bu tür iktidarı ele geçirmeye dönük eylemlerin yanı sıra diğer tarihsel olaylara, ilgili dönemdeki düşünce akımlarına ve Hurufilik gibi anlayışlara yer verir. Tarih ile romanın, gerçek ile kurmacının birbiri içine girdiği bu türden metinlerde anlam örtük bir hale gelir. Çalışmamızda tarih yazımı ve tarihsel roman kavramları üzerinden hareketle gerçek ile kurmaca arasındaki ilişki ele alınacaktır. Bu kapsamda postmodern tarihsel roman olarak değerlendirilen Hocaefendi’nin Sandukası romanı gerçek ile kurmacanın harmanlandığı örnek bir anlatı olarak değerlendirilecektir.

Keywords:

a historical novel teacher in the context of building and real
2017
Author:  
Abstract:

the only novel of emre kongar is a postmodern historical novel that the teacher is used by postmodern typing techniques. in the work, fatih sultan mehmet’s istanbul was started after the termination and the actions performed in order to address the unfamiliar power in the past period until the death of the sultan are explained by such actions, especially in order to disrupt the structure of the medrese, the author uses these actions to make them to send to social and political events of his age, as well as to write such a story of history or a literary character in the history of the history, which will be considered to be used as a literary writing of history of the writing of the novelism, and the writing of the writing of the writing of the writing of the writing of the writing of the writing of the writing of the real history, and the writing of the writing of the writing of the writing of the writing of the writing of the writing of the writing of the novelism of the novelism, and the writing of the writing of the writing of the writing of the writing of the writing of his own history of the writing of the writing of the writing of the writing of the writing of the writing of

Keywords:

Citation Owners
Attention!
To view citations of publications, you must access Sobiad from a Member University Network. You can contact the Library and Documentation Department for our institution to become a member of Sobiad.
Off-Campus Access
If you are affiliated with a Sobiad Subscriber organization, you can use Login Panel for external access. You can easily sign up and log in with your corporate e-mail address.
Similar Articles








Atatürk Üniversitesi Türkiyat Araştırmaları Enstitüsü Dergisi

Journal Type :   Uluslararası

Metrics
Article : 1.086
Cite : 3.621
Atatürk Üniversitesi Türkiyat Araştırmaları Enstitüsü Dergisi