Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 65
 İndirme 26
Göktaşlarının Mülkiyeti Meselesi
2019
Dergi:  
Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dergisi
Yazar:  
Özet:

Göktaşları, ekonomik ve bilimsel açıdan değer taşıyan maddî varlıklardır. Göktaşlarının yeryüzüne düşmesi ile birlikte bu varlıkların mülkiyetinin kime ait olacağı konusu gündeme gelmektedir. Yeryüzüne ait olmayan bu varlıkların hukukî niteliğinin tespiti de oldukça zordur. Bunun sebebi, söz konusu varlıkların yapısının taşınır mülkiyetinin aslen kazanma sınıflandırmalardan hemen hemen hiçbirine benzememesidir. Bu sebeple, hem milletlerarası sözleşmelerde hem de millî hukuk sistemlerinde göktaşlarının mülkiyeti hususuna ilişkin oldukça sınırlı düzenlemeler bulunmaktadır. Ancak göktaşlarının mülkiyetine ilişkin bu düzenlemeler oldukça farklı sonuçlar öngörmektedir. Ayrıca bu konuya ilişkin yabancı mahkemelerde sınırlı da olsa kararlar mevcuttur. Devletlerin özel mülkiyete bakış açıları ve sosyal-ekonomik gerekçelerle, bu varlıkların mülkiyetine ilişkin yaklaşımlar, kesin bir şekilde kamunun hüküm ve tasarrufunda olduğu anlayıştan sınırsız bir şekilde özel mülkiyete tabi olacağı anlayışa kadar geniş bir yelpaze içerisindedir. Bu konu hakkında, Türk Hukukunda bir düzenleme bulunmadığı gibi, henüz bir inceleme de yapılmamıştır. Türk Hukuku açısından söz konusu cisimlerin mülkiyeti, 4271 sayılı Türk Medenî Kanununun taşınır mülkiyetine ilişkin hükümleri (m.762-777) çerçevesinde değerlendirilerek çözüme bağlanmalıdır. Bu nedenle, çalışmamızda, göktaşlarının bilimsel değeri olan eşya, maden, define, buluntu ve sahipsiz eşya nitelikleri taşıyıp taşımadıkları hususları irdelenmiştir.

Anahtar Kelimeler:

The Property Of Heavenly People
2019
Yazar:  
Özet:

Meteorites are the physical assets that have economic and scientific value. The issue of who owns the property of them comes through when they fall on earth. It is very difficult to identify the legal characteristics of these assets which are not belonging to earth. The reason that is the structure of these assets is not similar to any of the ways of the acquisition of ownership. Thus, there are very limited regulations about the ownership of the meteorites in both the national legal systems and the international conventions. However, these regulations' come up with quite different results. In addition, there are few court decisions. The approaches to the ownership of these assets are in a wide range because of the socio-economic reasons and the perception of the states to private property. There is neither a regulation nor an examination in Turkish Law about this subject yet. The problem of the ownership of the assets in Turkish Law should be resolved according to the rules of Turkish Civil Code No. by 4271. Thus, in our study it is examined that if the meteorites can be defined as scientifically valuable property, mine, treasure, foundling or res nullius (nobody's thing).

Anahtar Kelimeler:

The Issue Of Meteorites Ownership
2019
Yazar:  
Özet:

Meteorites are the physical assets which have economic and scientific value. The issue of who owns the property of them comes through when they fall on earth. It is very difficult to identify the legal characteristics of these assets which are not belonged to earth. The reason of that is the structure of these assets is not similar to any of the ways of the acquisition of ownership. Thus, there are very limited regulations about the ownership of the meteorites in both the national legal systems and the international conventions. However, these regulations’ come up with quite different results. Besides that, there are few court decisions. The approaches to the ownership of these assets are in a wide range because of the socioeconomic reasons and the perception of the states to private property. There is neither a regulation nor an examination in Turkish Law about this subject yet. The problem of the ownership of the assets in Turkish Law should be resolved according to the rules of Turkish Civil Code No. 4271. Thus, in our study it is examined that if the meteorites can be defined as scientifically valuable property, mine, treasure, foundling or res nullius (nobody’s thing).

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler










6. TAKDİM
2009


Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dergisi

Alan :   Hukuk

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 860
Atıf : 5.453
© 2015-2024 Sobiad Atıf Dizini