Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 4
 Görüntüleme 37
 İndirme 12
Ogretim Elemanlarinin Turkiye'de Nukleer Enerjiye Yonelik Gorusleri
2019
Dergi:  
Gazi Eğitim Bilimleri Dergisi
Yazar:  
Özet:

Türkiye, dünyada meydana gelen ekonomik ve siyasi gelişmelere kendini hızla adapte etmeye başlamıştır. Ayrıca, Türkiye’nin başta kendi coğrafyasında olmak üzere önemli bir enerji koridoru olma misyonunu üstlenmesi ve kendi enerjisini üreterek enerji bağımlılığını azaltma çabaları da bölgesel bir güç olma iddiasını doğrulamaktadır. Bu doğrultuda son dönemlerde Türkiye’de yapımı devam eden ve kurulması planlanan nükleer santral çalışmaları gündem oluşturmaktadır. Sosyo-bilimsel bir konu olarak karşımıza çıkan nükleer enerji doğası gereği tartışmalara neden olmakta fakat çok zaman bu tartışmalar bilimsel bilgiden uzak kulaktan dolma yahut siyasi taraf olmanın ötesine geçememektedir. Bir kesim kurulması üzerine ciddi destek sağlarken diğer bir kesim ise bu enerji kaynağının adı bile anıldığında rahatsız olmakta hatta bu türden yatırımların engellenmesi için çaba sarf etmektedir. Ancak Türkiye hızla gelişen ve büyüyen bir ülke olduğu için enerji talebi de gittikçe artmaktadır. Bu nedenle Türkiye’nin ihtiyaca cevap verebilmesi için enerji güvenliği açısından sürdürülebilir kaynaklara yönelmesi gerekmektedir. Bu çalışmanın amacı yapımı devam eden ve yatırım planına alınan diğer nükleer santrallere ilişkin öğretim üyelerinin görüşlerinin belirlenmesidir. Bu çalışma, nitel bir araştırma olup, olgubilim (fenomenoloji) yöntemi olarak desenlenmiştir. Araştırmanın katılımcılarını, Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi Eğitim Fakültesi’nde görev yapan öğretim elemanları oluşturmaktadır. Verilerin toplanmasında yarı yapılandırılmış 8 açık uçlu sorudan oluşan görüşme formu kullanılmıştır. Verilerin analizinde betimsel içerik analizleri kullanılmıştır. Araştırma sonucunda öğretim elemanlarının çoğunluğunun nükleer santrallerin kurulması gerektiğini, bir bölümünün ise onun yerine alternatif enerji kaynaklarının kullanımı konusunda görüş belirtikleri saptanmıştır. Ayrıca öğretim elemanlarının büyük bölümünün nükleer santrallerin yakın çevresinde yaşamak istemedikleri ve enerji güvenliği konusunu enerji odaklı güvenlik olarak anladıkları belirlenmiştir.

Anahtar Kelimeler:

Teachers' Opinions On Nuclear Energy In Turkey
2019
Yazar:  
Özet:

Turkey has begun to rapidly adapt to the economic and political developments in the world. Furthermore, Turkey’s mission to become an important energy corridor, primarily in its own geography, and its efforts to reduce energy dependency by producing its own energy also confirms the claim to be a regional power. In this direction, the construction of a nuclear power plant in Turkey continued and planned in recent periods is the agenda. The nature of nuclear energy that is facing us as a sociological-scientific subject causes discussions, but many times these discussions can not exceed the distinction from scientific knowledge or being a political party. While one section provides serious support on the establishment, the other section is discomforting even when the name of this energy source is mentioned, even trying to prevent such investments. However, as Turkey is a rapidly growing and growing country, energy demand is increasing. Therefore, Turkey needs to be focused on sustainable energy security resources in order to meet its needs. The aim of this study is to determine the opinions of the faculty members regarding the other nuclear power plants that are ongoing and included in the investment plan. This study is a qualitative research and is designed as a phenomenology method. The research participants are formed by teachers who work at the University of Kırşehir Ahi Evran Education Faculty. In the collection of data, a conversation form consisting of eight semi-configured open end questions was used. Imaginary content analysis is used in the analysis of data. The study found that the majority of the teachers had a view on the use of alternative energy sources in place of nuclear power plants and that some of them had a view on the use of alternative energy sources. It has also been determined that the majority of teachers don’t want to live near nuclear power plants and understand the issue of energy security as energy-oriented security.

Anahtar Kelimeler:

0
2019
Yazar:  
Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler








Gazi Eğitim Bilimleri Dergisi

Alan :   Eğitim Bilimleri

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 164
Atıf : 1.109
© 2015-2024 Sobiad Atıf Dizini