Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 10
 Görüntüleme 23
 İndirme 1
Öğretmenlerin Bilgi Güvenliği Konusundaki Farkındalıklarının İncelenmesi
2021
Dergi:  
Kalem Uluslararası Eğitim ve İnsan Bilimleri Dergisi
Yazar:  
Özet:

Bilginin yaygınlaşması, sanal ortamın bilgi havuzuna dönüşmesi, bu bilgilerin güvenlik sorununu da beraberinde getirmiştir. Eğitim sistemimizin vazgeçilmez bir parçası olan öğretmenlerin de bilgi toplumunun bir üyesi olarak sahip olduğu bilgileri koruma konusunda gerekli yeterliklere sahip olması gerekmektedir. Bilgi güvenliği ile ilgili yapılan araştırmalar genel olarak öğrenci ile sınırlı kalmış ve araştırmalarda nicel yöntem ağırlıklı olarak kullanılmıştır. Bu çalışmanın karma yöntem kullanılarak öğretmenler üzerinde yapılması litaratüre katkı bakımından önemli görülmektedir. Bu noktadan hareketle, bu çalışmada öğretmenlerin bilgi güvenliği konusundaki farkındalıklarını incelemek amaçlanmıştır. Araştırmada karma araştırma modelinin açıklayıcı ardışık deseni kullanılmıştır. Araştırmanın örneklemini 310 ilkokul ve ortaokul öğretmeni oluşturmaktadır. Bu örneklem grubuna Bilgi Güvenliği Farkındalık Ölçeği (BGFÖ) uygulandıktan sonra araştırmanın nitel boyutu kapsamında 310 öğretmen arasından 21 öğretmen ile görüşme yapılmıştır. Nicel verilen analizinde SPSS paket programı kullanılarak betimsel analiz, t Testi ve tek yönlü varyans analizi teknikleri kullanılmıştır. Nitel verilerin analizinde betimsel analiz kullanılmıştır. Araştırma sonucunda, öğretmenlerin bilgi güvenliği farkındalık düzeyleri ortanın biraz üstünde olarak tespit edilmiştir. Ayrıca cinsiyet değişkenine göre erkek öğretmenler lehine, branş değişkenine göre Bilişim Teknolojileri öğretmenleri lehine, yaş değişkenine göre ise 46 yaş ve üstü öğretmenler aleyhine anlamlı fark tespit edilmiştir. Araştırmanın nitel boyutunda ise öğretmenlere yöneltilen bilgi güvenliği konusundaki sorulara öğretmenler tam olarak açıklama getiremeseler de araştırmanın nicel bulgularına paralel olarak orta düzeyde farkındalığa sahip oldukları sonucuna ulaşılmıştır. Anahtar Kelimeler: Bilgi; Bilgi güvenliği; Farkındalık; Bilgi güvenliği farkındalığı; Öğretmen.

Anahtar Kelimeler:

Teachers' Awareness Of Information Security
2021
Yazar:  
Özet:

The spread of information, the transformation of the virtual environment into a pool of information, has also brought the security problem of this information. Teachers, which are an integral part of our educational system, must also have the necessary skills to protect the information they have as a member of the information society. Information security research is generally limited to the student, and quantum methods are mainly used in research. This study on teachers using the karma method is considered important in terms of the contribution to the literature. From this point of view, this study aims to study the teachers' awareness of information security. In the study, the explosive sequential design of the karma research model was used. The study consists of 310 primary and secondary school teachers. After the implementation of the Information Security Awareness Scale (BGFÖ) in this sample group, 21 teachers from 310 teachers were interviewed within the qualification size of the research. In Nicel’s given analysis, the SPSS package program used the visual analysis, t test and one-way variance analysis techniques. Imaginary analysis is used in the analysis of quality data. According to the research, the level of knowledge security awareness of teachers has been identified as slightly above the average. Also, according to the gender variable, a significant difference was identified in favor of male teachers, according to the branch variable, in favor of information technology teachers, and according to the age variable, 46 years old and older teachers. In the quality size of the research, the teachers are not able to provide a complete explanation of the information security questions addressed to teachers, but the research finds that they have a medium level of awareness parallel to the quantitative findings. Keywords: Information; Information security; Awareness; Information security awareness; Teacher.

0
2021
Yazar:  
Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler








Kalem Uluslararası Eğitim ve İnsan Bilimleri Dergisi

Alan :   Eğitim Bilimleri; Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 232
Atıf : 973
© 2015-2024 Sobiad Atıf Dizini