Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 9
Postmodern Tarih Romanlarında Tarih Olan ve Olmayan Zamanların Bir Arada Kurgulanması
2023
Dergi:  
Turkish Studies Language and Literature
Yazar:  
Özet:

Yeni tarihselcilik anlayışının getirdiği farklı bakış açısı ile tarih biliminin bazı noktalarda reddi veya farklı yorumlanması, tarihî romanların görüntüsüne de değişiklikler getirmiştir. Romanda tarih olan ve olmayan zamanların aynı kurgu içinde, paralel bir şekilde kullanılması değişikliklerden biridir. Bu çalışmanın konusu; postmodern tarih romanlarının, tarihî zamanı romanın merkezine almak yerine tarihî olmayan zamanla birlikte kurgulamasıdır. Tarihî niteliği ortaya çıkacak şekilde üzerinden belirli bir zaman geçmiş tarihî zamanlar ile henüz üzerinden objektif değerlendirme sağlanacak kadar süre geçmemiş tarih olmayan/çağdaş zamanların romanda bir arada kullanılması, bu romanların tarihî roman olma özelliğini ortadan kaldırmaz. Çünkü geleneksel tarihî romanda gizlenerek kullanılan tarihî zaman-çağdaş zaman aralığı, çok zamanlı postmodern tarih romanlarında okuyucuya gösterilerek kullanılır. İki veya daha çok zamanlı postmodern tarih romanları insanlar, zamanlar, mekânlar arasında karşılaştırmayı içerir. Bu romanlarda anlatıcı adeta somutlaşarak karşımıza çıkar. Zamanlar arasındaki paralellik, doğrudan veya dolaylı olarak karşılaştırma ve yorumlama amacı gütmektedir. Bu romanlar ‘bugün’ ile ‘tarihî zaman’ aralığını vurgular. İki veya çok zamanlı postmodern tarih romanları klasik tarihî romanlardan daha fazla tarih bilincini ortaya çıkarmaktadır. Tarih ve şimdi karşılaştırması postmodern tarih romanında kurgunun içindedir. Postmodern tarih romanlarında ortaya çıkan bu durum aslında zamanın bütünselliği yaklaşımı ile ilgilidir. Ancak postmodern tarih romanı zamanın bütünselliğini vurgulamak için tarihî zamanların kendisine ihtiyaç duymaktadır. Bu, tarihin inkâr edilmesidir; ancak bu romanlar tarihi inkâr etmek için tarihe ihtiyaç duyar ve içinde tarih barındırmaya devam eder. Bu durum bahsi geçen zamanın tarih olduğu bilincini vurguladığı için tarihî roman algısını güçlendirmektedir. Postmodern roman; ortaya koyduğu üstkurmaca, metinler arasılık, fantastik ve mistik ögelerin kullanımı ile tarih olan ve olmayan zamanları bir arada kurgulamayı sağlamış; tarihî romanı eğlenceli ve ilgi çekici bir noktaya taşımıştır. Bu çalışmada kavramsal çerçeve analizi yaklaşımı ile tarih, tarihî roman, yeni tarihselcilik, tarihî romanda tarih olan ve tarih olmayan zamanlar ile tarih bilinci kavramlarının içerik ve sınırları belirginleştirilmeye, bu kavramlar arasındaki ilişkilerin ortaya konmasına çalışılmıştır. Amaç postmodern tarih romanlarında tarih olan ve olmayan zamanların bir arada kullanılmasının tarihi özneleştirerek geleneksel tarihî romandan daha fazla ön plana çıkaran özelliği dolayısıyla çok zamanlı postmodern romanların da tarihî roman niteliğini hak ettiğini ortaya koymaktır.

Anahtar Kelimeler:

Fictionalization Of Historical Times and Non-historical Times In Postmodern Historical Novels
2023
Yazar:  
Özet:

With the different perspective brought by the new historicism understanding, the rejection or different interpretation of the science of history at some points has also brought changes in the appearance of historical novels. The use of historical and non-historical times in the same fiction is one of the changes. The subject of this study is, postmodern historical novels fictionalize historical time together with non-historical time, instead of putting historical time at the center of the novel. This situation does not remove the feature of these novels as historical novels. Because the historical time-contemporary time interval, which is hidden in the traditional historical novel, is used by showing it to the reader in multitemporal postmodern historical novels. Postmodern historical novels with two or multitemporal involve comparisons between people, times, and places. In these novels, the narrator appears before us almost in concrete form. The parallelism between times is for the purpose of comparison and interpretation, directly or indirectly. These novels emphasize the gap between 'today' and 'historical time'. Postmodern history novels of two or multiple periods reveal more historical awareness than classical historical novels. The comparison of history and present is included in the fiction of the postmodern history novel. This situation that emerges in postmodern history novels is actually related to the approach that integrity of time. However, it needs historical times themselves to emphasize the integrity of time. This is a denial of history; however, postmodern history novels need history in order to deny history, and they continue to contain history. This situation strengthens the perception of historical novel as it emphasizes the awareness that the mentioned time is history. Postmodern historical novels have been able to construct the historical and non-historical times together with metafiction, intertextuality, the use of fantastic and mystical elements. It has brought the historical novel to an entertaining and interesting point. In this study, with the conceptual framework analysis approach, it has been tried to clarify the content and boundaries of the concepts of history, historical novel, new historicism, historical and non-historical times in historical novels, and historical consciousness, and to reveal the relationships between these concepts. The aim is to show that multi-time postmodern novels, which center and highlight the concept of history more than traditional historical novels, also deserve to be called historical novels.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler




Turkish Studies Language and Literature

Alan :   Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 748
Atıf : 270
© 2015-2024 Sobiad Atıf Dizini