Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 11
 İndirme 1
Sağlık Yönetiminde Entelektüel Katma Değer Katsayısı (vaıc)
2022
Dergi:  
PressAcademia Procedia
Yazar:  
Özet:

Amaç- İşletmeler önemi nedeniyle Entelektüel sermayeyi (IC) ölçmeye ve yönetmeye zorunludur. Alan yazınında, işletmeler açısından entelektüel sermayenin tanımlanmasına, ölçülmesine, muhasebede raporlanmasına, performansa etkisinin incelenmesine, sonuç olarak entelektüel sermayenin yönetilmesine odaklanılmaktadır. Bu çalışmanın amacı, üst düzey bilgi ve beceri kullanımı açısından önemli kaynaklara sahip bir üniversite hastanesinin Entelektüel Katma Değer Katsayısı'nın (VAIC) etkisini değerlendirmektir. Yöntem- Kaynak temelli görüş teorisi, stratejik yönetim alanında önde gelen bir paradigmadır. Bu teorinin temel odak noktası, stratejik kaynakları etkin bir şekilde kullanarak kâr ve verimlilik sağlayarak sürdürülebilirliği sağlamaktır. Çalışmamızın teorik yapısı, kaynak temelli görüş teorisine dayanmaktadır. Bu doğrultuda, üç yıllık finansal veriler, görünen ve görünmeyen kaynaklar olan Entelektüel Katma Değer Katsayısı (VAIC) modeli kullanılarak değerlendirilmiştir. Bulgular- Yarı özerk kamu işletmelerinden üniversite hastanesinin döner sermaye ve katma bütçe (genel bütçe) sermaye hesapları ayrı ayrı ele alınmış, ikisinin toplamından entelektüel sermaye değerlerini oluşturacak veri seti belirlenmiştir. Analiz, yıllar itibarıyla istihdam edilen sermayenin (CEE) entelektüel sermaye üzerinde diğer bileşenlere göre daha büyük bir etkiye sahip olduğunu ortaya koymaktadır. İnsan sermayesi, üniversite hastanesi verimliliği (ATO) üzerinde diğer entelektüel sermaye bileşenlerine göre daha büyük bir etkiye sahiptir. İnsan sermayesinin (HCE) ilk iki yılı, üniversite hastanesi karlılığı (ROA) üzerinde entelektüel sermayenin diğer herhangi bir bileşeninden daha büyük bir etkiye sahiptir Sonuç- Analiz bulgularına dayalı olarak, üniversite hastanelerinin etkinlik değerlendirmelerinde entelektüel sermayenin etkili olduğu yönetim ve maliyet analizi uygulamalarında yeni bir yaklaşıma odaklanacağı için özgün bir katkı sağlayacaktır. VAIC Modeli, üniversite yöneticileri tarafından benimseyerek uygulamaya katılmalıdır.

Anahtar Kelimeler:

Intellectual Value-added Coefficient (vaic) In Healthcare Management
2022
Yazar:  
Özet:

Purpose- Businesses are obliged to measure and manage Intellectual capital (IC) because of its importance. The literature focuses on the definition of intellectual capital, its measurement, reporting in accounting, examining its effect on performance, and ultimately the management of intellectual capital in terms of businesses. The purpose of this study is to evaluate the effect of the Intellectual Value Added Coefficient (VAIC) of a university hospital, which has important resources in terms of high-level knowledge and skill use. Methodology- Resource-based view theory is a leading paradigm in the field of strategic management. The main focus of this theory is to achieve sustainability by providing profit and efficiency by using strategic resources effectively. The theoretical structure of our study is based on the source-based view theory. In this direction, the financial data for the three years were evaluated by using the visible and invisible sources, the Intellectual Value Added Coefficient (VAIC) model. Findings- The revolving fund and the added budget (general budget) capital accounts of the university hospital, which are semi-autonomous public enterprises, were handled separately, and the data set that would form the intellectual capital values was determined from the sum of the two. The analysis reveals that capital employed (CEE) employed by years has a greater impact on intellectual capital than other components. Human capital has a greater impact on university hospital efficiency (ATO) than other intellectual capital components. The first two years of human capital (HCE) have a greater impact on university hospital profitability (ROA) than any other component of intellectual capital. Conclusion- Based on the findings of the analysis, it will make a unique contribution as it will focus on a new approach in the management and cost analysis applications where intellectual capital is effective in the efficiency evaluations of university hospitals. The VAIC Model should be adopted and implemented by university administrators.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler








PressAcademia Procedia

Alan :   Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 1.112
Atıf : 675
© 2015-2024 Sobiad Atıf Dizini