Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 43
 İndirme 15
Arıma Yöntemiyle Türkiye ’nin Hava Yolu Kargo Talep Tahmin Modellemesi ve Öngörüsü
2020
Dergi:  
Journal of Management and Economics Research
Yazar:  
Özet:

Hava yolu ile taşınan yıllık kargo yük miktarının daha doğru tahmin edilmesi ve buna bağlı kargo talep tahmin modeliinin belirlenmesinin pratikte iki önemli katkısı bulunmaktadır. Birincisi, mikro açıdan bu konuda sektörde faaliyet gösteren lojistik firmalarına fiyatlamalarını doğru yapabilmeleri, kapasitelerini iyi yönetebilmeleri, tedarik ve satın alma ihtiyaçlarını doğru bir şekilde planlayabilmeleri, taşıyıcıların etkin filo planlamalarına olanak sağlamaları ve bu alandaki yatırımcılara bir öngörü sağlanması amacıyla bir girdi kaynağı oluşturabilmesi, ikincisi de, makro açıdan ülkemizin ekonomik ve kalkınma planlarını geliştirebilmelerine bir fırsat yaratmasıdır. Bu açıklanan nedenlerle, çalışmada 1978–2017 yılları arasında yurt içi ve yurt dışı gerçekleşen toplam hava kargo yükü verilerinden yararlanılarak tek değişkenli zaman serileri analizi kullanılarak bu analizler için geliştirilen Bütünleşik Otoregresif Hareketli Ortalama (ARIMA) yöntemiyle Türkiye’nin toplam havayolu kargo talebi modelinin belirlenmesi ve bu modelden yararlanılarak 2019-2023 yıllarına yönelik yıllık toplam kargo yük miktarlarının tahmin edilmesi çalışmanın amacı olarak belirlenmiştir. Çalışmadatek değişkene dayalı zaman serileri analizi kapsamında Box Jenkins yöntemine dayalı olarak Oto Regresif Bütüneşik Hareketli Ortalamalar (ARIMA) modeli kullanılarak en uygun ARIMA modeli oluşturulmuş ve bu model çerçevesinde dinamik tahminleme yöntemiyle ileriye dönük tahminlemeler yapılmıştır. Çalışmanın sonucunda belirlenen en uygun ARIMA modelinin ardından 2019-2023 yılları için modelin dinamik tahminlemesi yapılarak Türkiye’nin havayolu kargo yükü talepleri tahmini olarak tespit edilmiştir. Elde edilen gerçek ve tahmini değerlerin %95 güven aralığı içinde olduğu ve modelin ortalama mutlak hata payı yüzdesinin (OMHP), Theil Eşitsizlik Katsayısının, ve “Bias” Oranı değerlerinin kabul edilebilir seviyede değerler olduğu belirlenerek tek değişkenli denkleme dayalı oluşturulan ARIMA modelinin uygun ve modelin tahmin gücünün güvenilir olduğu sonucuna varılmıştır. Anahtar Kelimeler: Hava Kargo Taşımacılığı, Lojistik Talep Tahminleme, ARIMA, Box Jenkins

Anahtar Kelimeler:

Arima Method Of Turkey's Airway Cargo Request Assessment Modeling and Forecast
2020
Yazar:  
Özet:

The more accurate estimation of the amount of annual cargo carried by air and the determination of the corresponding model for the estimation of the demand for cargo are two important contributions in practice. First, they can properly pricing the logistics companies that operate in this sector, they can manage their capacities well, they can properly plan their supply and purchase needs, they can enable the carriers to effectively plan the fleet and create a source of input to provide a forecast to investors in this area, and second, they can create an opportunity to develop our country’s economic and development plans in the macro perspective. For this explained reason, the study was determined as the purpose of the study, using the analysis of the single variable time series using the data of the total air cargo load occurring in the years 1978-2017 domestic and foreign, the method of the Integrated Otoregressive Moving Medium (ARIMA) developed for these analyses, to determine the total air cargo demand model of Turkey and to take advantage of this model, to estimate the annual total cargo quantities for the years 2019-2023. In the framework of the study-based time series analysis, the most suitable ARIMA model was created using the Auto Regressive Cellular Moving Mediums (ARIMA) model based on the Box Jenkins method, and in the framework of this model, advanced predictions were made using the dynamic predictions method. Following the most suitable ARIMA model determined by the study, the dynamic forecast of the model for the years 2019-2023 was identified as the forecast of Turkish airline cargo demand. The achieved real and estimated values are within the 95% confidence range and the average absolute error percentage (OMHP) of the model, the Theil Incomparability Rate, and the "Bias" Rate values are acceptable values, and the ARIMA model created on the basis of a single variable equation is appropriate and the model's predictive power is reliable. Keywords: air cargo transportation, logistics demand forecast, ARIMA, Box Jenkins

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler






Journal of Management and Economics Research

Alan :   Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 859
Atıf : 3.459
© 2015-2024 Sobiad Atıf Dizini