Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 5
 Görüntüleme 70
 İndirme 16
Fen Eğitimine Yönelik Öz-yeterliğin Öğrenme Yaklaşımları ve Öğrenme-öğretme Ortamına Yönelik Algılara Etkisinin İncelenmesi
2020
Dergi:  
IBAD Sosyal Bilimler Dergisi
Yazar:  
Özet:

Çalışmanın temel amacı; okul öncesi öğretmen adaylarının fen eğitimine yönelik öz-yeterliklerinin, öğrenme yaklaşımlarının ve öğrenme-öğretme ortamına yönelik algılarının incelenmesidir. Çalışma, ilişkisel tarama modeli kullanılarak yürütülmüştür. Çalışmanın örneklemini Giresun Üniversitesi Eğitim Fakültesi Okul Öncesi Öğretmenliği 1., 2., 3. ve 4. sınıflarında öğrenim görmekte olan 384 okul öncesi öğretmeni adayı oluşturmaktadır. Araştırmada veri toplama aracı olarak “Fen eğitimine yönelik öz-yeterlik ölçeği”, “Öğrenme yaklaşımları ölçeği” ve “Öğrenme-öğretme ortamına yönelik algı ölçeği” kullanılmıştır. Araştırmanın bulguları dikkate alındığında, okul öncesi 3. ve 4. sınıf öğretmen adaylarının fen öz-yeterliklerinin 1.sınıf öğretmen adaylarına oranla daha yüksek olduğu bulunmuştur. Araştırmadan elde edilen bir diğer sonuç da okul öncesi öğretmen adaylarının öğrenme yaklaşımlarının “derinlemesine” alt boyutunun 1. sınıflar lehine anlamlı derecede yüksek olduğu bulunmuştur. Sınıf seviyesi arttıkça derinlemesine öğrenme yaklaşımlarını tercih edenlerin sayısı azalmaktadır. Ayrıca öğrenme yaklaşımlarının “stratejik” alt boyutu için de yine 1. ve 2. sınıflar lehine anlamlı fark çıkmıştır. Öğrenme yaklaşımlarının “yüzeysel” alt boyutu için sınıf seviyelerine göre anlamlı bir farklılaşma görülmemiştir. Araştırmanın ulaştığı bir diğer sonuç da, okul öncesi öğretmen adaylarının sınıf seviyelerine göre öğrenme-öğretme ortamına yönelik algıları arasında 1. ve 2. sınıflar lehine farkın bulunması ve sınıf seviyeleri arttıkça öğretmen adaylarının öğrenme-öğretme ortamına yönelik algı puanlarının gittikçe düşmesidir. Araştırmanın dördüncü alt probleminden elde edilen sonuç ise okul öncesi öğretmen adaylarının fen eğitimine yönelik öz-yeterlikleri ile öğrenme yaklaşımlarını tercih etmeleri arasında orta düzeyde pozitif yönlü bir ilişkinin olmasıdır. Ayrıca okul öncesi öğretmen adaylarının fen eğitimine yönelik öz-yeterlikleri ile öğrenme-öğretme ortamına yönelik algıları arasında da öğrenme yaklaşımlarına oranla daha düşük yine pozitif yönlü bir ilişki bulunmuştur. Okul öncesi öğretmen adaylarının öğrenme yaklaşımlarını tercih etmeleri ise öğrenme-öğretme ortamına yönelik algıları ile daha yüksek oranda ilişkili çıkmıştır.

Anahtar Kelimeler:

The Study Of Self-capacity Learning Approaches and The Impact On Perceptions Towards The Learning-learning Environment
2020
Yazar:  
Özet:

The main objective of the study is to study the pre-school teacher candidates’ self-qualifications towards science education, learning approaches and perceptions towards the learning-learning environment. The study was carried out using a relative scanning model. The examples of the study are made up of 384 preschool teachers who are studying in the 1st, 2nd, 3rd and 4th classes of Pre-School Teaching. In the research, the data collection tool was used as "the scale of self-capacity for FEN education", "the scale of learning approaches" and "the scale of perception for the learning-learning environment". Considering the findings of the study, it was found that pre-school 3th and 4th class teachers candidates had higher scientific self-qualifications than the 1st class teachers candidates. Another outcome from the study found that the "deep" of the under-dimensional learning approaches of pre-school teachers candidates were significantly high in favor of the 1st class. As the class level increases, the number of people who prefer deep learning approaches decreases. There is also a significant difference in the "strategic" subdimensional of learning approaches in favour of the 1st and 2nd classes. There is no significant differentiation in terms of class levels for the "surface" subdimensional of learning approaches. Another result of the study is that pre-school teacher candidates have the perceptions of the learning-learning environment according to class levels between 1 and 2. The difference in classes and the rise in class levels is the increasing percentage of teachers' candidates to the learning-learning environment. The result from the fourth subproblem of the study is that there is a medium-level positive relationship between the pre-school teacher candidates’ self-qualifications for science education and the choice of learning approaches. There was also a lower and more positive relationship between the pre-school teacher candidates' self-qualifications towards science education and their perceptions towards the learning-learning environment than their learning approaches. The preference of pre-school teachers to learn approaches has been more related to their perceptions of the learning-learning environment.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler






IBAD Sosyal Bilimler Dergisi

Alan :   Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 583
Atıf : 2.944
© 2015-2024 Sobiad Atıf Dizini