Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 9
 Görüntüleme 173
 İndirme 67
Üniversite Öğrencilerinin Çocukluk Çağı Travmaları ile Bilişsel Duygu Düzenleme Becerileri ve Saldırganlık Düzeyleri Arasındaki İlişkinin İncelenmesi
2019
Dergi:  
SOCIAL SCIENCES STUDIES JOURNAL (SSSJournal)
Yazar:  
Özet:

Bu çalışmanın amacı üniversite öğrencilerinin çocukluk çağı travmalarının, bilişsel duygu düzenlemele becerileri ve saldırganlık düzeyleri arasındaki ilişkiyi incelemektir. Bu araştırmada ilişkisel tarama modeli kullanılmıştır. Bu araştırmanın evreni 2018-2019 eğitim öğretim yılında İzmir’de öğrenim görmekte olan üniversite öğrencileridir. Arastırmanın örneklemi tabakalandırma yöntemi ile 9 Eylül Üniversitesi, Yaşar Üniversitesi ve İzmir Ekonomi Üniversitesi öğrencilerdir. Bu evren içinden farklı fakültelerde, farklı bölümlerde okuyan 505 öğrenci örneklemi oluşturmuştur. Tabakalandırma yöntemi ile oluşturulan örneklem grubunun yaş aralığı 18 ve 30’dir. %42,6’sı kadın, %57,4’ü erkektir. Araştırmada kişisel bilgi formu ile Çocukluk Çağı Tarvmaları Ölçeği (Ç.Ç.T), Bilişsel Duygu Düzenleme Ölçeği (B.D.D.)ve Saldırganlık Ölçeği kullanılmıştır. Demografik özelliklerin betimsel yorumları yapılıp frekans ve yüzde dağılımları çıkarılmıştır. Ölçek maddeleri ile ilgili, ss, değerleri saptanmıştır. Ayrıca ölçekler arası ilişkiyi belirlemek üzere korelasyon analizi, göreli etkiyi tespit etmek için regresyon analizi yapılmıştır. Anlamlılık düzeyi p<,05 alınmıştır. Araştırmada elde edilen sonuçlar şunlardır. Çocukluk çağı travma ölçeği ile bilişsel duygu düzenleme ölçeği arasında negatif yönlü anlamlı ilişki olduğu, saldırganlık ölçeği ile ise pozitif yönlü anlamlı ilişki olduğu görülmüştür. Travma puanları arttıkça bilişsel duygu düzenleme puanları azalmakta saldırganlık puanları artmaktadır. Bilişsel duygu düzenleme ve Saldırganlık arasında ise pozitif bir ilişki görülmüştür. Standardize edilmiş regresyon katsayısına (β) göre, yordayıcı değişkenlerin saldırganlık üzerindeki göreli önem sırası; duygusal istismar, fiziksel ihmal, fiziksel istismar, cinsel istismar, duygusal ihmal duygusudur. Regresyon katsayılarının anlamlılığına ilişkin t testi sonuçları incelendiğinde duygusal istismar ve fiziksel ihmal alt boyutlarının saldırganlık üzerinde önemli (anlamlı) bir yordayıcı olduğu görülmüştür. Duygusal istismar ile pozitif yönde fiziksel ihmal ile negatif yönde bir ilişki vardır. Standardize edilmiş regresyon katsayısına (β) göre, yordayıcı değişkenlerin saldırganlık üzerindeki göreli önem sırası; fiziksel istismar, fiziksel ihmal, cinsel istismar, duygusal istismar, duygusal ihmal duygusudur. Regresyon katsayılarının anlamlılığına ilişkin t testi sonuçları incelendiğinde fiziksel istismar, fiziksel ihmal, duygusal ihmal cinsel istismar alt boyutlarının duygu düzenleme üzerinde önemli (anlamlı) bir yordayıcı olduğu görülmüştür. Tüm değişkenlerin pozitif yönde bir ilişkisi tespit edilmiştir.

Anahtar Kelimeler:

Universite Ogrencilerinin Cocukluk Cagi Travmalari İle Bilissel Duygu Duzenleme Becerileri ve Saldirganlik Duzeyleri Arasindaki İliskinin İncelenmesi
2019
Yazar:  
Özet:

The aim of this study is to study the relationship between childhood trauma, cognitive emotional regulation skills and levels of aggression of university students. In this study, a relational scan model was used. The university of this research is the university students who are studying in İzmir in the 2018-2019 educational year. The sample of searching is 9 September University, Yaşar University and İzmir Economics University students with the method of layering. This universe has created a sample of 505 students studying in different faculties, different departments. The age range of the sample group created by the layering method is 18 and 30. 42.6 percent are women and 57.4 percent are men. In the study, personal information form with the Childhood Race Dimension (C.C. The dimension of cognitive emotional regulation (B.D.D.The measurement of aggression was used. Demographic characteristics have been illustrated and frequency and percentage distribution have been removed. In relation to measurements, ss, the values have been determined. Correlation analysis was also performed to determine the interscale relationship, regression analysis to identify the relative effect. The level of significance is p<,05. The results obtained in the research are these. The childhood trauma scale and the scale of cognitive emotional regulation have been shown to have a negative meaningful relationship, and the scale of aggression has a positive meaningful relationship. As trauma scores increase, cognitive emotional regulation scores decrease, aggressiveness scores increase. There is a positive relationship between the emotional organization and the aggressiveness. According to the standardized regression rate (β), the relative importance of the subjective variables over aggression is: emotional abuse, physical negligence, physical abuse, sexual abuse, emotional negligence. When the t test results on the significance of the regression ratings were studied, the subdimensions of emotional abuse and physical negligence were shown to be an important (sensitive) contributor to aggression. There is a relationship with emotional abuse in a positive direction with physical neglect in a negative direction. According to the standardized regression rate (β), the relative importance of the subjective variables over aggression is: physical abuse, physical negligence, sexual abuse, emotional abuse, emotional negligence. When the t test results on the significance of the regression ratings were studied, it was found that physical abuse, physical negligence, emotional negligence and subdimensions of sexual abuse were an important (significant) contributor to the emotional arrangement. All variables have a positive relationship.

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler








SOCIAL SCIENCES STUDIES JOURNAL (SSSJournal)

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 3.460
Atıf : 2.519
© 2015-2024 Sobiad Atıf Dizini