Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 65
 İndirme 41
Kırgızistan’da Göç Olgusunun Toplumsal Sonuçları
2016
Dergi:  
Toplum Bilimleri Dergisi
Yazar:  
Özet:

1990’lı yılların başlarında Sovyetler Birliği çöktükten sonra işsizliğin ve fakirliğin artması, sınırların açık oluşu, politik istikrasızlık ve iç çatışmalar Kırgızistan’da günümüzde de devam eden çok büyük göç hareketlerine yol açmıştır. Bu göçler şehirlerarası yanı sıra ülkeler arası da yaşanmıştır. Göç yalnızca bir insanın ya da topluluğun bir yerden bir yere intikalinden ibaret kalmamıştır. Göç edenlerle birlikte onların değerleri de bileşik kaplar misali değişmiş ve değiştirmiştir. Yani, gittikleri yere kendi kültür ve değerlerini de götürürken yerleştikleri yerdeki kültürleri de almışlardır. Böylece kendine özgü kültürel değerler oluşturmuşlardır. Hayata bakışları, yaşam felsefeleri, aile değerleri, ne geldikleri yere ne de yaşadıkları yere uymaz hale dönüşmüştür. Sosyo-ekonomik sorunların yol açtığı göç dalgası daha iyi bir yaşam sürdürmekti. Ancak umulanın aksine, pek çok psiko-sosyal sorunların yaşanmasına neden oldu. Bununla birlikte ailelerinin bir kısmı memleketlerinde kalan göçmenler yaşadıkları sıkıntıların karşılığında edindikleri ekonomik imkânları kendi ülkelerine transfer etler. Bu da kendilerini değilse bile, ülkelerine ekonomik bir rahatlık sağladı. Fakat kaybedilenler kazanılanlarla telafi edilebilecek bir miktara hiçbir zaman sahip olamadı. Kültürel kimlik, dini ve ahlaki değerler ciddi anlamda zarar gördü, aileler parçalandı. Boşananların eşleri ve çocukları karamsar bir psikolojinin tutsağı oldular Çalışmamızda göç ile birlikte yaşanan sorunların içerisinde biz daha çok aile dramlarına ve çözüm yollarına odaklanacağız. Çünkü aile içi dayanışma, ailenin yeni topluma uyum kabiliyet, ortaya çıkan sorunlarla baş etme becerisi gibi özellikler güçlü olan ailelere sahip bireylerin göçle birlikte ortaya çıkan birçok sorunu atlatabilmelerine imkân vermektedir. Bu özelliklerin zayıf olduğu aileler ise, büyük ölçüde zorlanmaktadır.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler








Toplum Bilimleri Dergisi

Alan :   Eğitim Bilimleri; Fen Bilimleri ve Matematik; Güzel Sanatlar; Hukuk; İlahiyat; Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler; Spor Bilimleri

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 1.364
Atıf : 3.434
© 2015-2024 Sobiad Atıf Dizini