Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 42
 İndirme 22
Bölgesel Ekonomik Yakınlaşmada Bulgaristan, Ukrayna ve Moldova Toplumlarının Türkiye’ye Bakışları ve Eğilimleri Üzerine Bir Araştırma
2019
Dergi:  
Turkish Studies Economics, Finance, Politics
Yazar:  
Özet:

Dünya ekonomisinde, ülkeler gereksinimlerini karşılamak, döviz geliri elde etmek ve ticaretlerini geliştirmek gibi nedenler başta olmak üzere, çeşitli nedenlerle dış ticaretlerini artırmaya ve dolayısıyla refahlarını artırmaya yönelirler. Bu noktada ekonomiler, bir yanda ürün arz boyutunda önde olmayı getirici etkinlikler başta olmak üzere çabalara girerlerken, diğer yanda bölgesel yakınlığı kullanarak, ekonomik ilişkilerini bölgesel düzlemde geliştirmeye ve dış ticaretlerini artırmaya yönelirler. Burada coğrafi yakınlık önemli bir belirleyicidir ve bu coğrafi yakınlıkta da ülke toplumlarının birbirlerine ekonomik düzlemdeki bakışı ve eğilimlerinin önemli olduğu düşünülmelidir. Bu makalede, bu bağlamda Türkiye’nin bölgesinde yer alan Bulgaristan, Moldova ve Ukrayna’da toplumların (tüm evren ve tekil ekonomiler olarak) ekonomik düzlemde Türkiye konusundaki algıları örneklemler bağlamında ölçülmüş ve Kruskal-Wallis Testi, Mann-Whitney testleri ile analiz edilmiştir. Yapılan analizlerden görülen odur ki, incelenen örneklem bütününde, Türkiye ile ekonomik ve ticari ilişkilerin geliştirilmesi konusunda, değişen derecelerde olumlu bir görünüm vardır. Türkiye’ye dönük olumlu bakış ve eğilim özellikle Moldova’da ve Ukrayna’da yüksek düzeylerdedir. Moldova’daki bu olumlu bakışta Gagauz topluluğunun göreli etkisi ve 2016’da yürürlüğe giren Serbest Ticaret Anlaşmasının ve 2018 yılında yürürlüğe giren iki ülke vatandaşlarının serbest dolaşım hakkının varlığı vurgulanmalıdır. Araştırma kapsamındaki diğer bir ülke olan Bulgaristan’da ise, diğer ülkelere göre, Türkiye’ye dönük olumlu bakış ve eğilimlerde göreli bir düşüklük görülmüştür. Buradaki farklılaşmanın daha çok Bulgar toplumunun tarihsel negatif bilinçaltından kaynaklandığı ve iki toplum ve ekonomi arasında ilişkilerin gelişmesi ile bu algının değişebileceği düşünülebilir.

Anahtar Kelimeler:

Bolgesel Ekonomik Yakinlasmada Bulgaristan, Ukrayna ve Moldova Toplumlarinin Turkiye’ye Bakislari ve Egilimleri Uzerine Bir Arastirma
2019
Yazar:  
Özet:

In the world economy, countries tend to increase their foreign trade for various reasons, mainly for reasons such as meeting their needs, obtaining currency revenues and developing their trade, and thus increase their prosperity. At this point, economies, on the one hand, strive to lead in the product supply size, mainly activities, while on the other hand, using regional proximity, they tend to develop their economic relations at the regional level and increase their foreign trade. Here, geographical proximity is an important determinant, and in this geographical proximity it is important to consider that the views and trends of the country’s communities on the economic level are important. In this article, the perceptions of the communities in Bulgaria, Moldova and Ukraine (as the whole universe and single economies) on the economic level on the subject of Turkey were measured in the context of examples and analysed by the Kruskal-Wallis Test, Mann-Whitney tests. The analysis shows that the examples in the whole of the study have a positive view on the development of economic and commercial relations with Turkey, in a variable degree. The positive view and tendency towards Turkey is at high levels, especially in Moldova and Ukraine. This positive viewpoint in Moldova should emphasize the relative impact of the Gagauz community and the existence of the Free Trade Agreement which came into force in 2016 and the right of free movement of citizens of the two countries which came into force in 2018. In Bulgaria, which is another country under the research scope, compared to other countries, a relative decline in the positive views and trends towards Turkey has been seen. It can be thought that the differentiation here is mostly derived from the historical negative subconsciousness of the Bulgarian society and that the development of the relations between the two societies and the economy and this perception can change.

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler




Turkish Studies Economics, Finance, Politics

Alan :   Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 467
Atıf : 366
© 2015-2024 Sobiad Atıf Dizini