Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 2
 Görüntüleme 99
 İndirme 47
Özel Gereksinimli Çocuklara Eğitim Hakkının Sağlanmasında Okul Müdürlerinin Rollerine İlişkin Öğretmen ve Veli Görüşleri
2019
Dergi:  
Turkish Studies Educational Sciences
Yazar:  
Özet:

Bu araştırmada özel gereksinimli çocuklara eğitim hakkının sağlanmasında okul müdürlerinin rollerine ilişkin öğretmenlerin ve velilerin görüşlerinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Karma yöntem desenlerinden açımlayıcı sıralı desene göre tasarlanan araştırmanın hedef evrenini 2016-2017 Eğitim-Öğretim yılında Ankara ilinde kamu ilkokullarında ve özel eğitim okullarında (I. kademe) görev yapan 12318 öğretmen oluşturmuştur. Tabakalı örnekleme yöntemiyle belirlenen örneklemde 490 öğretmen yer almaktadır. Araştırmanın çalışma grubunda ise Ankara’da ikamet eden ve özel gereksinimli çocukları kaynaştırma sınıflarında, özel eğitim sınıflarında ve özel eğitim okullarında öğrenim gören 12 veli bulunmaktadır. Araştırmanın nicel aşamasında araştırmacı tarafından geliştirilen “Özel Gereksinimli Çocuklara Eğitim Hakkının Sağlanmasında Okul Müdürlerinin Rolleri Ölçme Aracı” uygulanmıştır. Nicel veriler katılımcı görüşlerinin aritmetik ortalama ve standart sapma değerlerine göre analiz edilmiştir. Nitel verilerin analizinde ise velilerle yapılan görüşmeler içerik analizine tabi tutulmuştur. Araştırma sonuçlarına göre öğretmen ve veli görüşleri açısından okul müdürleri özel eğitim/kaynaştırma eğitiminin kavramsal çerçevesine yönelik temel düzeyde bilgiye sahiptirler. Okul müdürleri ayrıca özel eğitim mevzuatına hâkim olmakla birlikte mevzuatı uygulama konusunda yetersiz kalmakta ve bu bağlamda özellikle veliler sorunlar yaşamaktadırlar. Özel eğitim/kaynaştırma eğitiminin yönetimi alanındaki becerilere ilişkin sonuçlar ele alındığında, öğretmenlerin özel eğitim/kaynaştırma eğitimi programını örgütleme boyutuna kıyasla özel eğitim/kaynaştırma eğitimi programını destekleme boyutunda, okul müdürlerini yönetsel beceriler konusunda daha yeterli gördükleri sonucuna ulaşılmıştır. Bununla birlikte çalışmada okul müdürlerinin özel gereksinimli öğrencilerin desteklenmesinde ve onlara yönelik eğitim programlarının yürütülmesinde bazı yönetsel becerilere sahip oldukları veli görüşleriyle ortaya konmuştur. Ancak bu yönetsel beceriler konusunda çocuğu özel eğitim okulunda olan veliler ile çocuğu kaynaştırma sınıflarında ve özel eğitim sınıflarında olan velilerin görüşleri farklılaşmaktadır.

Anahtar Kelimeler:

Ozel Gereksi̇ni̇mli̇ Cocuklara Egi̇ti̇m Hakkinin Saglanmasinda Okul Mudurleri̇ni̇n Rolleri̇ne İli̇ski̇n Ogretmen ve Veli̇ Gorusleri̇
2019
Yazar:  
Özet:

This study aims to determine the opinions of teachers and guardians about the roles of school managers in providing the right to education to children with special needs. The target universe of research, designed according to the distinctive order design of the karma method patterns, was formed by 12318 teachers working in public primary schools and private educational schools (I. degree) in the Education-Teaching year 2016-2017. In the sample method set by layer sample, 490 teachers are included. The study’s work group contains 12 guardians who live in Ankara and study children with special needs in the coaching classes, in private educational classes and in private educational schools. In the quantitative phase of the research, the "Role Measurement Tool of School Managers in Providing the Right to Education to Special Needs" developed by the researcher was implemented. Quantitative data were analyzed according to the arithmetic average and standard deviation values of participants’ opinions. In the analysis of the quality data, the conversations with the guardians are subject to content analysis. According to the results of the research, in terms of teachers and tutors' opinions, school managers have a basic level of knowledge towards the conceptual framework of special education/resource education. School managers are also dominant in the private education legislation, but they remain insufficient in the implementation of the legislation, and in this context, especially the guardians experience problems. With regard to the results regarding the skills in the field of management of special training/resource training, the teacher’s degree of support for the special training/resource training program compared to the organization size, the school managers are considered more adequate in the field of management skills. However, in the study, the school directors showed their views with a number of managerial skills in supporting special-need students and conducting their educational programs. However, the views of the guardians who are in the child’s private education school and the guardians who are in the child’s coaching classes and in the private education classes are different.

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler




Turkish Studies Educational Sciences

Alan :   Eğitim Bilimleri

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 752
Atıf : 1.089
© 2015-2024 Sobiad Atıf Dizini