Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 55
 İndirme 24
TÜRKİYE İKTİSAT TARİHİNDE PETROL POLİTİKALARININ GELİŞİMİ: CUMHURİYET DÖNEMİNDEN YENİ KURUMSAL SÜRECE
2019
Dergi:  
Turkish Studies Social Sciences
Yazar:  
Özet:

Petrol kaynaklarına sahip olan bölgelere coğrafi açıdan yakın olması Türkiye’de zengin petrol yataklarının bulunduğu ihtimalini sürekli güçlü tutmuştur. Petrol arama çalışmaları Cumhuriyetin ilanı ile başlamış, bu faaliyetlerin iktisat politikaları kapsamında kurumsal bir çerçevede algılanması ise MTA’nın kurulmasıyla gerçekleşmiştir. Bu süreçle birlikte petrol arama faaliyetlerinde ve petrol üretiminde artış gözlenmiştir. Sermaye yetersizliği ve teknik imkânsızlıklar nedeniyle Devlet 1923-1933 yılları arasında petrol meselesi ile fazla ilgilenememiştir. Bu tarihlerden sonra müdahaleci niteliği ağır basan bir iktisat politikası ile petrol kaynaklarının yönetimi konusuna önem verilmeye başlanmıştır. Yeraltı zenginliklerinden iktisadi kalkınmada yararlanılmak istenilmiştir. Doğal kaynakların kullanımına ilişkin bu yeni algı ile petrol arama faaliyetleri iktisat politikaları kapsamına alınarak daha bilimsel bir zeminde planlanmaya başlamıştır. Teknik ve ilmi araştırmaların hız kazanması, uluslararası teknolojiye uygun metotların tatbik edilmesini beraberinde getirmiştir. Yeni kurulan örgütler ve bu örgütlere ait faaliyetlere ilmi bir nitelik kazandırılması arzusu petrol politikalarının kurumsallaşmasını sağlamış, bu kurumsallık politikaların istikrarlı ve sürekli niteliğini güçlendirmiştir. Millileştirme politikalarına paralel biçimde yaşanan bu süreç, 1950’lerde başlayan siyasi dönüşümle birlikte yeni bir kurumsal süreç doğrultusunda değişim göstermiştir. Bu çalışmada petrol arama faaliyetlerinin iktisat politikası uygulamaları içerisinde yer bulması ve bilimsel bir nitelik kazanması süreci, bu sürece yönelik tarihsel kanıtlar ile ortaya konmaya çalışılmıştır. Maden ve petrol arama faaliyetleri açısından temel kurum niteliğindeki MTA tarafından çıkarılan Maden Tetkik ve Arama Enstitüsü Mecmuası’nda 1936-1958 yılları arasında yer alan çalışmalar incelenmiş, TBMM Zabıt Cerideleri ile Cumhuriyet Arşivi taranmıştır.

Anahtar Kelimeler:

The development of the oil police in the history of the Turkish government: the new corporate process from the Republican era
2019
Yazar:  
Özet:

The geographical proximity to the areas with oil resources has kept the possibility of wealthy oil beds in Turkey constantly strong. The oil search work began with the announcement of the Republic, and the perception of these activities within the framework of economic policies in an enterprise framework occurred with the establishment of the MTA. This process has seen an increase in oil search activities and oil production. Due to capital insufficiency and technical insufficiency, the state was not much interested in the oil issue between 1923 and 1933. After these dates, an intervening character has begun to pay attention to the topic of the management of oil resources with a heavy economic policy. It is intended to take advantage of its underground wealth in economic development. With this new perception of the use of natural resources, oil search activities have begun to be planned on a more scientific ground, taking into the scope of economic policies. The acceleration of technical and scientific research has led to the implementation of methods suitable for international technology. The desire for the newly established organizations and the activities of these organizations to gain a knowledge quality has ensured the corporationalization of oil policies, this corporation has strengthened the stable and continuous nature of policies. This process, parallel to the nationalization policies, has evolved along with the political transformation that began in the 1950s in a new corporate process. In this study, the process that oil search activities are included in the practices of economic policy and the acquisition of a scientific qualification, has been tried to reveal with historical evidence toward this process. In terms of mining and oil search activities, the work included between 1936-1958 years in the MTA Mining Inspection and Search Institute, which was issued by the MTA as a basic institution, was studied, TBMM Zabıt Cerideleri and the Republic Archive were scanned.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler




2020






Turkish Studies Social Sciences

Alan :   Hukuk; Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 677
Atıf : 904
Turkish Studies Social Sciences